Pištolj star 200 godina otkrio prelepu tajnu koju je krio dva veka (VIDEO)

Reč je o pištolju sa dve cevi koji je prekriven draguljima i zlatom, a procenjuje se da je on napravljen oko 1815. godine

Luksuzni švajcarski proizvođač satova "Parmigiani Fleurier" restaurirao je 200 godina star pištolj koji je napravio poznati izrađivač satova i automata iz 19. veka, Freres Rošat. Prilikom restauracije otkrivena je jedna prilično zanimljiva tajna koju je ovo prelepo oružje krilo.

ODUZEĆETE SE OD STRAHA: Ovako izgleda kada metak izlazi iz pištolja!

Reč je o pištolju sa dve cevi koji je prekriven draguljima i zlatom, a procenjuje se da je on napravljen oko 1815. godine.

Automati su pokretni mehanički uređaji, često u obliku ljudi ili životinja, a Rošatova specijalnost su bile ptice koje lepršaju krilima, pomiču glave i cvrkuću. Tako je prilikom restauracije otkrivena skrivena ptica. Naime, kada se napne i povuče obarač, umesto da ispali metak, iz pištolja će se pojaviti sićušna, prekrasna ptica, pažljivo pokrivena šarenim perjem.

Pre nego što se vrati nazad u cev, ptica peva i cvrkuće.

- Restauracija je bila vrlo zahtevna. Tokom proteklih godina na njemu je izvršeno najmanje šest intervencija. Većina njih su bile brzopleto i pogrešno urađene, pa su artifakt unakazile kao celinu - ističu iz kompanije "Parmigiani Fleurier".

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: dnevnik.hr)