CEZAR VODIO BITKE I U HOLANDIJI: Pronađeni skeleti i mačevi na mestu krvave bitke u Keselu!

- Prvi put smo u prilici da jasno dokumentujemo prisustvo Julija Cezara i njegovih trupa na holandskom tlu - izjavio je arheolog Niko Rojmans

Istraživači sa Univerziteta Vrije u Amsterdamu uspeli su da dokažu da je Julije Cezar vojevao i na tlu današnje Holandije, gde su njegove trupe masakrirale dva germanska plemena.

MISTERIJA STARA 56 GODINA: Niko i dalje ne zna šta se desilo sa Rusima na PLANINI SMRTI (FOTO) (VIDEO)

Arheolozi su otkrili da se 55. godine p.n.e. na prostoru današnjeg jugoistočnog holandskog grada Kesela odigrala krvava bitka u kojoj je stradalo blizu 150.000 ljudi.

Kako prenosi AFP, vojska slavnog rimskog vojskovođe "sasekla" je dva germanska plemena iako su ona došla u miru.

Istraživači su poslednjih 30 godina na tom prostoru pronašli na desetine skeleta, mačeva, kopalja i kaciga.

Metodom ugljenik-14 i drugim istorijskim i hemijskim analizama, naučnici su ustanovili da ti predmeti datiraju iz prvog veka p.n.e., ističe se u saopštenju holandskog univerziteta.

- Prvi put smo u prilici da jasno dokumentujemo prisustvo Julija Cezara i njegovih trupa na holandskom tlu - izjavio je arheolog Niko Rojmans.

Rimski konzul se u Brabantu sukobio sa Tenkterima i Uziperima, koji su došli sa područja istočno od Rajne i tražila Cezarovu zaštitu. Cezar ih je, međutim, odbio i naredio svojim legijama i konjanicima da ih unište.

U svojim "Komentarima o galskom ratu", Cezar opisuje bitku, ali ne navodi mesto na kom se ona odigrala.

(Telegraf.rs / Tanjug)