OBALA ČILEA NAJTUŽNIJA DO SADA: Nasukalo se više od 337 kitova (FOTO)

- Bio je to stravičan prizor. Nikada nisam videla tako nešto - rekla je za AFP Vreni Hauserman, direktorka naučnog centra Huinej i jedna od učesnica istraživačke ekspedicije

Na jugu Čilea na obali u Patagoniji nasukalo se više od 337 kitova. Ovakav prizor je jedan od najtužnijih koji su naučnici u tom području snimili.

Anonimusi hakovali sajtove vlade Islanda zbog lova na kitove!

Oni još ne mogu da utvrde šta se tačno desilo i od čega su sve te životinje umrle. Naučnici sumnjaju da su kitovi umrli od virusa ili od konzumiranja algi cveta koji je poznat kao "crvena plima".

- Bio je to stravičan prizor. Nikada nisam videla tako nešto - rekla je za AFP Vreni Hauserman, direktorka naučnog centra Huinej i jedna od učesnica istraživačke ekspedicije.

Naučnici su organizovali ekspediciju nakon što je, u aprilu, na istom području, udaljenom 2.000 kilometara od čileanske prestonice, pronađeno dvadesetak uginulih kitova zaštićene vrste Sei. Ovi kitovi, dugački i do 16 metara i teški 30 tona, bili su nekada čest plen ribara.

- Ukupno smo izbrojali 337 uginulih kitova - kazala je Hauserman, dodajući da ona i njene kolege nisu stigli da zbog nepristupačnosti terena pretraže celu oblast, tako da je moguće da ima još puno mrtvih životinja.

Uzroci ovog fenomena biće uskoro razjašnjeni u časopisu Nacionalna geografija koji je finansijski pomogao ekspediciju.

(Telegraf.rs / Tanjug)