OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Zašto pirati ZAISTA nose povez preko oka?

Svako kada pomisli na pirata zamisli sliku opasnog mornara sa povezom preko oka i ljutim izrazom lica, ali je otkriveno da se nije uvek radilo o prekrivanju bolesnog ili izgubljenog oka

Pirati su nekad vladali otvorenim morem i predstavljali su surove razbojnike kojih su se svi ostali plašili. U slučaju napada, jednostavno se nije imalo kuda pobeći i nije postojao način za preživljavanje ovakvog incidenta na okeanu. Oni su bili lovci na bogatstvo i robu koja se nalazila na brodovima i kojima se u to vreme trgovalo.

Svako kada pomisli na pirata, zamisli sliku opasnog mornara sa povezom preko oka i ljutim izrazom lica. Postojalo je mišljenje da su ovi razbojnici učestvovali u strašnim borbama koje su se završavale krvavim povredama, pa čak i gubljenjem očiju.

Naučnici su skoro otkrili pravi uzrok ovog "modnog detalja" gusara. Oni su nas podsetili na onaj osećaj kada noću upalimo svetlo, pa čak "oslepimo" u trenutku, ili kad nam pri prelasku iz svetla u mrkli mrak treba vremena da se naviknemo i da razaznamo predmete.

Potrebno je oko 25 minuta da se oko adaptira na promenu osvetljenja, a ukoliko je oko zatvoreno, onda nema potrebe za adaptacijom.

Pirati su često morali da silaze sa palube u unutrašnjost broda gde je bio mrak, dok je palubi bilo osvetljeno. Tada nije bilo savremenih načina osvetljivanja, pa su lampe morale da se štede. A pošto su pirati morali da brzo reaguju na situacije, pa im je dobar vid bio prilično bitan, nisu imali vremena da čekaju stalno po 25 minuta da se oči adaptiraju na okolinu.

Lakše im je bilo da odrede koje će oko da im služi za svetlo, a koje za mrak, pa su onda ono drugo oko držali zatvoreno. Na primer, kada su na osvetljenom, otvorili bi oko koje im služi za svetlost, a stavili povez na oko koje im služi za mrak. I obrnuto.

(Telegraf.rs/ Izvor: mentalfloss.com)