Otkriven kompjuter star 2000 godina! (FOTO) (VIDEO)

Mehanizam sa Antikitere napravljen je 87. godine pre nove ere, a izgubljen je u brodolomu 76. godine pre nove ere. Smatra se da je ovaj bronzani instrument korišćen za izračunavanje pozicija nebeskih tela

Ronioci su devet meseci intenzivno istraživali oblast oko grčkog ostrva Antikitere, dok nisu došli do neverovatnih otkrića drevnog blaga. Među pronalascima su bronzane i mermerne statue, nakit, nameštaj i drevna stakla koji su sada eksponati u muzeju u Grčkoj. Mnogi su bili u delovima, pa su arheolozi pokušali da ih sastave. Tako su za jedan korodirani delić smatrali da je deo neke otvorene statue, ali je kasnije ustanovljeno da se radi o najsloženijem antikvitetu ikada - mehanizmu sa Antikitere.

Na ovom mestu je pre 100 godina grupa ribara upala u jaku oluju na putu od grčkog ostrva Simi ka svojim kućama. Oni su se usidrili pored malog ostrva Antikitere, gde su pronašli privremeno utočište dok vetar nije postao povoljan za nastavak putovanja. Odlučili su da iskoriste svoje vreme za istraživanje ovog područja i tada su otkrili ovaj delić istorije, koji je mnogo značajniji od sunđera za kojim su na početku krenuli u potragu. Pronašli su ostatke broda koji je doživeo brodolom milenijum ranije i ostao sakriven pod okeanskim talogom.

Mehanizam sa Antikitere napravljen je 87. godine pre nove ere, a izgubljen je sa potonulim brodom 76. godine pre nove ere. Smatra se da je ovaj bronzani instrument korišćen za izračunavanje pozicija nebeskih tela. Uređaj je bio sastavljen od najmanje 30 različitih delova, ali veliki broj tih komada nedostaju i danas. Baš iz tog razloga su se arheolozi i ronioci vratili na olupinu kako bi pokrenuli novi istraživački projekat za koji se nadaju da će rezultirati otkrićem novih antikviteta.

Posle mesec dana istraživanja, uočeni su delovi tereta i komponenata broda koji su ostali netaknuti jer su sačuvani ispod sedimenata. Pronađeno je bronzano koplje, prstenje, keramičke tablice kao i ostaci raskošnog kreveta. Drugi ostaci mehanizma sa Antikitere nisu pronađeni, ali će se ronilačka ekipa vratiti opet sledeće godine da ih traži, kako bi se otkrila tajna i misterija ove možda prve verzije kompjutera u čovekovoj istoriji.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Izvor: iflscience.com)