ISTORIJSKI SNIMAK: Rover na Marsu po prvi put snimio Merkur (VIDEO)

Izabranici koji će naseliti Mars, imaće priliku da direktno sa ove planete gledaju tranzit Venere 2030. i tranzit Zemlje 2084. godine

"Kjuriositi", rover američke svemirske agencije NASA koji se nalazi na Marsu, snimio je trenutak kada je Merkur prolazio ispred Sunca.

Ovo je prvi put da se ovakav tranzit snimi sa planete koja nije Zemlja i prvi put da je Merkur zapažen sa Marsa. Merkur je zbog prevelike udaljenosti na fotografijama zabeležen u samo jednoj šestini piksela.

- Ovo je potvrda o relevantnosti planetarnog tranzita u istoriji astronomije. Posmatranja tranzita Venere nekada su korišćena za merenje veličine solarnog sistema, dok su se posmatranja tranzita Merkura koristila za merenje veličine Sunca - objasnio je Mark Lemon, član naučnog tima "Mestken".

Merkurov tranzit će sa Zemlje sledeći put biti vidljiv 9. maja 2016. godine, dok će sa Marsa biti vidljiv u aprilu 2015. Tranzit Venere će se sa Marsa uočiti u avgustu 2030, a tranzit Zemlje u novembru 2084.

NASA koristi "Kjuriositi" rover na Marsu kako bi se ispitali uslovi za život na ovoj planeti i zabeležila promene koje bi mogle da utiču na život. Izabranici koji će naseliti Mars, imaće priliku da direktno sa ove planete gledaju tranzit Zemlje 2084.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor:nasa.gov)