SAD JE KASNO: Topljenje glečera više nije moguće zaustaviti (VIDEO)

Potpuni kolaps ledenog pokrivača okečuje se za 200 godina, a zbog toga će nivo mora porasti za više od jednog metra

NASA je danas objavila da je topljenje ledenog pokrivača, na zapadnom delu Antarktika, nezaustavljivo. Ovi rezultati istraživanja su potvrdila ono čega su se svi pribojavali.

Istraživanja su obuhvatila 40 godina posmatranja lednika na zapadnom delu Antarktika. Istraživači su došli do zaključka da su došli u tačku iz koje nema povratka.

Topljenje ledenog pokrivača je nezaustavljivo, njihov kolaps je neizbežan, a zbog toga će nivo mora porasti za više od jednog metra.

Većina naučnika nije očekivala da će se glečeri topiti ovom brzinom. Zbog toga je potrebno hitno ispitati sva predviđanja koja su do sad napravljena u vezi sa podizanjem nivoa mora.

Zapadni i istočni ledeni pokrivač na Antarktiku razdvajaju Transantarktičke planine. Iako je zapadni pokrivač manji mnogo je ranjiviji od istočnog jer "sedi" na vrhu stenovitog temelja ispod nivoa mora, pa je na udaru toplih voda koje dolaze iz okeana.

Potpuni kolaps ledenog pokrivača očekuje se za 200 godina. Rub leda povlačiće se u dublje delove zaliva zbog čega će ledenici postati strmiji, nestabilni i srušiće se u vodu.

Istraživači na kraju zaključuju kako ledeni pokrivač zapadnog Antarktika prolazi kroz nestabilnosti koje će neizbežno i značajno doprineti dizanju nivoa mora u narednih nekoliko desetina godina.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: nasa.gov)