Ovo su prve ptice koje su se navikle na radijaciju u Černobilju (FOTO)

Tim istraživača na čelu sa doktorom Ismailom Galvanom iz Španije ispitivao je 152 ptice iz 16 različitih vrsta. Oni su zaključili da je u telu ptica povećan nivo antioksidantnih molekula, koji na sebe preuzimaju zaštitu živih ćelija od radijacije

Skoro tri decenije posle nuklearne katastrofe u Černobilju, ekolozi su utvrtili da su se ptice koje nastanjuju kontaminirani zonu adaptirale na dugogodišnju izloženost radijaciji. Tim stručnjaka ispitivao je 152 ptice iz 16 različitih vrsta.

Tim istraživača na čelu sa doktorom Ismailom Galvanom iz Španije, došao je do otkrića da je nivo antioksidanata u pticama povećan. To predstavlja i glavni razlog zbog kojeg su se ptice prilagodile na okruženje u kojem žive.

Naime, odbrambena uloga zavisi od količine takozvanih antioksidantnih molekula koji na sebe preuzimaju zaštitu živih ćelija od radijacije. Ako je nivo antioksidanata u telu nizak, radijacija će prouzrokovati genetska oštećenja i oksidativni stres koji vodi do smrti.

Istraživači su ispitivali 152 ptice iz 16 različitih vrsta. Oni su ih uhvatili tako što su postavili velike mreže. Svakoj ptici je izvađena krv pre nego što je oslobođena.

Na osnovu laboratorijskih nalaza ustanovljeno je da je povećan nivo antioksidanta glutationa, koji sprečava oštećenja ćelijskih komponenti koja mogu da uzrokuju reaktivne vrste kiseonika poput slobodnih radikala.

Ovim istraživanjem dokazano je da životinje u divljini mogu da se prilagode i da postanu otpornije na radioaktivno zračenje kojem su izložene dugi niz godina.

(Telegraf.rs)