Dobro se čuvajte toplotnog udara: 2 načina kako da ga razlikujete od sunčanice i kako da najbolje reagujete

Toplotna iscrpljenost je blaži oblik toplotnog udara, a počinje pojačanim znojenjem, grčevima mišića, glavoboljom, povraćanjem i padom krvnog pritiska

Zbog izlaganja trenutnim visokim temperaturama, mogući su poremećaji termoregulacije koji mogu biti od najblažeg oblika tipa sunčanice, pa do teških i po život opasnih stanja kao što je toplotni udar.

Šta se sve može dogoditi vašem telu kada zapalite suv lovorov list?

Pod povećanim rizikom od posledica izlaganja letnjim vrućinama su bebe i mala deca, stariji od 65 godina, hronični bolesnici, ali i mlade i zdrave osobe koje su svakodnevno izložene sunčevim zracima.

Kako razlikovati toplotni udar od sunčanice?

1. Vrtoglavica 

Sunčanica može nastati usled prevelike apsorpcije sunčevih zraka u području glave i vrata što dovodi do pregrevavanja tih delova tela. Ako nakon vremena provedenog na suncu shvatite da imate glavobolju ili vrtoglavicu, porasla vam je temperatura ili povraćate i hvata vas nesvestica, znajte da imate simptome sunčanice.

Toplotna iscrpljenost je blaži oblik toplotnog udara, a počinje pojačanim znojenjem, grčevima mišića, glavoboljom, povraćanjem, padom krvnog pritiska, malaksalošću i gubitkom svesti. Oboleli se moraju smestiti u hlad ili u rashlađenu zamračenu prostoriju i treba im skinuti odeću. Telo im rashladite laganim polivanjem vodom ili stavljanjem hladnih obloga na glavu i potiljak uz kontrolu telesne temperature. Dajte im i rashlađenu tečnost, blagi biljni čaj ili vodu.

2. Pad pritiska i nesvestica

Toplotni udar nastaje usled velike vlažnosti vazduha, kod teškog telesnog napora, kod starijih i teško pokretnih, a izloženih velikim vrućinama, i kod nedovoljnog unosa tečnosti. To je najteži poremećaj termoregulacije koji može imati kobne posledice. Nastaje naglo, iznenadnim padom krvnog pritiska i gubitkom svesti. Prepoznaje se po temperaturi, izrazito toploj, crvenoj i suvoj koži, dok je puls slab i ubrzan pa je potrebna hitna lekarska intervencija.

Kako ublažiti simptome?

1. Vežbajte pod klimom

Previše vežbanja tokom letnih vrućina nekad može štetiti organizmu. Vežbanje na suncu može dovesti do toplotnog udara. Ako izgubite previše znoja, postoji rizik od dehidracije. Ako imate potrebu da hodate ili vežbate, radite to ranije ujutro. Svi oblici napornih vežbi treba da budu rezervirani za rashlađene teretane i sobe s klimom.

2. Dugi rukavi ili krema

Treba izbegavati aktivnosti sredinom dana, kad su sunčevi zraci najjači, držati se hlada, a kožu zaštititi ili dugim rukavima ili nanošenjem kreme za sunčanje.

3. Pravilna ishrana

Leto je idealno vreme za uživanje u obilju voća i povrća, jedite posno meso i ribu, a smanjite hranu koja stvara toplotu, poput crvenog mesa i suvog voća. Ako volite slatkiše, klonite se jako zaslađenih poslastica i odlučite se za laganije varijante, poput sladoleda i voćnih salata.

4. Uzimajte tečnost

Hidratacija je važna tokom leta jer se znojenjem gubi mnogo tečnosti. Flaša vode ili negaziranog nezaslađenog napitka (limunada bez šećera) neka uvek bude uz vas.

5. Odgovarajuća odeća

Leti nikad ne nosite tamnu odeću koja apsorbuje toplotu i dodatno greje telo, nosite svetle i prozračne tkanine, pamuk ili lan, a izbegavajte sintetiku.

6. Pokrivač za glavu

Poslepodneva znaju biti vrela, pa uvek nosite šešir širokog oboda ili omotajte šal ili maramu od laganog, pamučnog materijala. Zaštitiće vas od toplotnog udara.

7. Pod klimom

Osim ako to nije potrebno, ne izlazite iz kuće, naročito poslepodne, kad je vrućina najveća. Bolje je da se držite rashlađenih prostorija, a da izlazite ujutro ili predveče.

8. Tuširanje

Kad želite da se rashladite, tuširajte se s vodom umerene temperature, dva do tri puta na dan. Dobar tuš može biti osvežavajući nakon vrućeg dana, jer pomaže da snizite temperaturu.

(Teelgraf.rs / D.V)