Putin izgubio 600.000 vojnika, severnokorejska vojska je u Kursku: "Ovo je eskalacija, potrebno nam je oružje"

A. R.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin je izgubio više od 600.000 vojnika u Ukrajini, što ga je primoralo da počne da se oslanja na stranu podršku za svoju invaziju, prema najvišim zvaničnicima NATO-a.

Generalni sekretar NATO-a Mark Rute rekao je da su severnokorejske trupe zbog velikih gubitaka upućene u rusku oblast Kursk.

"Produbljivanje vojne saradnje između Rusije i Severne Koreje predstavlja pretnju i indo-pacifičkoj i evroatlantskoj bezbednosti", rekao je Rute novinarima nakon što su zvaničnici i diplomate NATO-a primili brifing od južnokorejske delegacije.

Ukrajinske snage su izvršile veliki upad u Kursk u avgustu i ostale u regionu.

Rute je rekao da je razmeštanje Severne Koreje predstavljalo "značajnu eskalaciju" učešća Pjongjanga u "ruskom ilegalnom ratu" u Ukrajini, kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN i "opasno širenje" rata.

Rute je rekao da je raspoređivanje severnokorejskih trupa znak "rastućeg očaja" ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Preko 600.000 ruskih vojnika je ubijeno ili ranjeno u Putinovom ratu i on nije u stanju da izdrži svoj napad na Ukrajinu bez strane podrške", rekao je Rute.

Kremlj je odbacio izveštaje o razmeštanju trupa Severne Koreje kao "lažne vesti". Ali Putin u četvrtak nije negirao da se severnokorejske trupe trenutno nalaze u Rusiji i rekao da je stvar Moskve kako će da primeni sporazum o partnerstvu sa Pjongjangom, piše Daily mail.

Foto: Profimedia

Predstavnik Severne Koreje u Ujedinjenim nacijama u Njujorku nazvao je te izveštaje "neosnovanim glasinama".

Najviši ukrajinski predsednički zvaničnik rekao je u ponedeljak da sankcije neće biti dovoljan odgovor na umešanost Severne Koreje u rat i pozvao na veće isporuke zapadnog oružja Kijevu.

"Severnokorejske trupe su već u regionu Kursk... Ovo je eskalacija. Same sankcije nisu dovoljne. Potrebno nam je oružje i jasan plan da sprečimo prošireno učešće Severne Koreje u ratu u Evropi", rekao je Andrij Jermak, šef kabineta predsednika, na društvenoj mreži Iks.

On je dodao da zapadni saveznici Ukrajine treba da odgovore čvrsto, jer "neprijatelj razume snagu".

(Telegraf.rs)