Objavljena nova mapa rata u Ukrajini: Protekla nedelja bila najteža od početka rata, ovo je stanje na frontu

A. R.
Vreme čitanja: oko 4 min.

Rat u Ukrajini traje već godinama, ali je u oktobru došlo do možda najtežeg perioda za oružane snage ove zemlje. Rusija je navodno ostvarila značajan napredak na čak devet frontova i time zadala veliki udarac oslabljenoj Ukrajini.

Ruske trupe ostvarile su značajne pomake na nekoliko frontova. Južno od Kupjanska napredovali su do reke Oskil, razdvajajući ukrajinske snage u tom području. Takođe su prešli kanal Siverski Donjeck-Donbas, dosegnuvši južne rubove grada Časiv Jar, što bi moglo otvoriti put za bržu ofanzivu na grad, piše Meduza.

U drugoj operaciji ruske snage probile su ukrajinske obrane blizu Torecka, napredujući do zapadnih rubova grada. Takođe su prisilile ukrajinske snage da napuste široko "džepno" područje između Selidove i Donjecka - položaj s kojeg su ukrajinske trupe granatirale Donjeck i autocestu Donjeck-Pokrovsk.

Ruska vojska gotovo je okružila ključni grad Selidove i napreduje prema Kurahovu, drugom logističkom čvorištu u južnom Donbasu. U međuvremenu, ukrajinska vojska ne uspeva da zaustavi ruske napade na nekoliko frontova u Kursku, što je prisililo ukrajinske trupe na povlačenje prema Sudži.

Kursk

Sredinom oktobra ruske trupe probile su se do sela Novoivanovka i Zeleni Šljah, zapadno od Sudže, stavljajući ukrajinske snage u Korenevskom okrugu u rizik od okruženja. Ukrajinske trupe uspele su da se povuku iz područja Korenevo i Olgovka prema Novoivanovki. Neke jedinice iz područja Ljubimovke, koje je sada pod ruskom kontrolom, bile su prisiljene da se povlače pešice pod vatrom ruske artiljerije i dronova.

Kako bi zaustavila ruski napredak, ukrajinska vojska je pokrenula veliki protivnapad koristeći bataljone iz 47. mehanizirane brigade. Ovi bataljoni, premešteni iz područja blizu Pokrovska, opremljeni su zapadnim oružjem, uključujući tenkove Abrams i borbena vozila Bradley. Prema snimcima, Zeleni Šljah ostao je pod ruskom kontrolom nakon bitke, iako je situacija u Novoivanovki nejasna.

U međuvremenu, ruske snage takođe napredovale prema Sudži s jugozapada, nastojeći odseći ukrajinske trupe od granice s ukrajinskom Sumskom regijom. Ostvarili su pomake blizu Ruske Konopelke, a rusko ministarstvo obrane tvrdi da je povratilo selo Plehovo, južno od Sudže, iako to nije zvanično potvrđeno.

Kupjansk

Nakon meseci postupnih pomaka ruske snage dosegle su svoj prvi cilj - reku Oskil. Kroz nju prolazi ključna ruta koja povezuje trupe u istočnom Kupjansku s onima u području Borove. Sada ruske snage mogu preći u sledeću fazu - napasti Kupjansk iz tri smera i potisnuti Ukrajince prema jugu duž reke prema Borovoj. Takođe postoji mogućnost da pokušaju preći reku Oskil. Trenutno ruske trupe proširuju svoj položaj u selima Kolisnjkivka i Kruhljakivka na obalama Oskila.

Časiv Jar

Ruske snage prešle su kanal Siverski Donjeck–Donbas blizu Časiv Jara prije nekoliko meseci, no njihov napredak u urbanim delovima grada bio je jako spor. Tokom proteklih meseci uspeli su da zauzmu tek nekoliko ulica u istočnom delu grada.

Međutim, 20. oktobra ruske trupe neočekivano su prešle kanal južno od Časiv Jara, do granica grada.

Toreck

Ruske snage dugo su bile zaglavljene u borbama s ukrajinskim rezervama u visokim zgradama Torecka. Međutim poslednjih dana njihov je napredak ubrzao te su se probili do zapadnih rubova grada iz naselja Nju-Jork i Nelipivka.

Nejasno je mogu li ukrajinske obrane u Torecku izdržati napade s juga i zapada. U septembru je ukrajinska grupacija u Torecku pojačana s nekoliko brigada i bataljona premeštenih s drugih frontova. Ukrajinsko zapovedništvo nema druge rezerve na raspolaganju.

Selidove i Kurahovo

Ruske snage napredovale su do linije između sela Hirnik i Kurahovskog akumulacijskog jezera, što znači da više nema ukrajinskih trupa istočno od tog područja.

Pre mesec dana činilo se verovatnim da se ukrajinska vojska povukla iz "džepa" između Hirnika i zapadnih rubova Donjecka, a sada je to potvrđeno. Povlačenje ukrajinskih snaga znači da ruske trupe mogu sigurno koristiti put Donjeck–Pokrovsk sve do područja Selidova, što značajno poboljšava linije snabdevanja za trupe koje napreduju prema Pokrovsku.

Ruske snage ne samo da napadaju Hirnik već i manevrišu kako bi zaobišle ukrajinske trupe koje brane grad i njegove severne rubove. Cilj im nije samo zauzeti Hirnik već i napredovati do zapadnog ruba Kurahovskog akumulacijskog jezera.

Nakon zauzimanja sela Maksimiljanivka ruske snage dosegnule su istočnu obalu akumulacionog jezera, pa čak i ušle u obližnje naselje koje se nalazi unutar granica Kurahova. Kurahovo je glavno logističko čvorište za ukrajinske snage u južnom Donbasu, a njegov gubitak mogao bi dovesti do obrambene krize na velikom području od Velike Novosilke do Selidova.

Ovaj bi manevar omogućio izbegavanje izravnog napada s istoka, gde se nalaze glavne utvrđene pozicije Oružanih snaga Ukrajine.

(Telegraf.rs)