Ovo je mala Emilija (4), koja je preminula nakon posete zubaru

I. N.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Privatna arhiva

Mala Emilija (4), koja je preminula nakon posete zubaru, najverovatnije je dobila anesteziju koja je bila kontaminirana bakterijama. Anesteziologu koji je učestvovao u lečenju, sada preti doživotna kazna zatvora.

U toku je suđenje anesteziologu Geraldu V. za tragediju koja se dogodila krajem septembra 2021. godine. Malu Emiliju je tada mama odvela u poznatu zubarsku ordinaciju u Kronbergu u Nemačkoj pošto je malenoj tokom igre pukao zub.

Kobnog 28. septembra, zubar je angažovao eksternog anesteziologa, Gerald V., da uspava Emiliju i još troje dece kako bi im popravio zube, a da deca ne dožive strah. Veruje se da anesteziolog nije u skladu sa propisima pripremio anesteziju, zbog čega je došlo kod komplikacija kod Emilije i još troje mališana koji su primili anesteziju tog dana.

Nažalost, Emilija je preminula od posledica, dok je ostalo troje dece bilo u teškom stanju, ali su lekari uspeli da ih spasu.

U optužnici se navodi i da je Gerald V. navodno napao lekara Hitne službe koji je došao u ordinaciju kada je deci pozlilo. Mala Emilija preminula je dva dana kasnije, 30. septembra.

Kako piše Bild, Gerald V. se tereti i da je pokušavao da prikrije svoje postupke i stravične propuste u higijeni tako što nije dozvoljavao da se deca odvedu u bolnicu iako su bila u kritičnom stanju, budući da je bio svestan da je sve teže dokazati sepsu kako vreme protiče.

Prema navodima optužnice, Gerald V. je zabrinutom kolegi stomatologu rekao "da ne pravi dramu" što je deci loše.

Na suđenju se saznalo da je Gerald V. od ranije poznat organima gonjenja i da je ranije protiv njega bila podneta krivična prijava zbog smrti jedne pacijentkinje u Manhajmu 2019. godine. On je optužen da je sredovečnu ženu uveo u opštu anesteziju, a da nije pravilno pratio njene vitalne funkcije.

Tokom suđenja za smrt devojčice, advokat optuženog je rekao da je njegov klijent verovatno "nesvesno imao propuste u higijeni".

Anesteziolog se tereti za ubistvo iz nehata i pokušaj ubistva još troje dece.

Nemački mediji pišu i da je samo četiri nedelje pre Emilijine smrti pozlilo još jednom detetu, kojem je Gerald V. davao anesteziju u drugoj ordinaciji.

(Telegraf.rs)