Glavni tužilac MKS u centru skandala: Advokatica ga optužila za napastvovanje, pokušao da se dogovori?

I. N.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Mykola Tys / Zuma Press / Profimedia

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan odgovorio je na tužbu koju je jedna žena podnela protiv njega za seksualno zlostavljanje pokušajem da je ubedi da negira svoje tvrdnje, piše londonski Gardijan.

Navodni pokušaji da se žena koja je prijavila seksualno zlostavljanje odvrati od formalnog podnošenja tužbe dogodili su se putem telefonskih poziva i lično, a usledili su nakon što je Kan saznao da su sudske vlasti upoznate sa navodima o njegovom nedoličnom ponašanju, navodi Gardijan pozivajući se na četiri izvora.

Prema navodima tog lista, više članova osoblja Međunarodnog krivičnog suda sa saznanjem o optužbama protiv Karima Kana je navelo da su tužilac i drugi njemu blizak zvaničnik više puta pozivali ženu, sa zahtevom da odbaci tvrdnje o Kanovom ponašanju prema njoj.

Kada ga je Gardijan kontaktirao za komentar, Kan je negirao da je od žene tražio da povuče bilo kakve optužbe, kao i njegovi advokati.

"Naš klijent negira sve optužbe i mi smo najviše zabrinuti što je razotkrivanje poverljive i zatvorene interne stvari osmišljeno da potkopa njegov tekući rad visokog profila u delikatno vreme", saopštili su njegovi advokati.

Nakon što su izveštaji o navodnom seksualnom zlostavljanju počeli da kruže u medijima poslednjih dana, Kan je demantovao te tvrdnje u izjavi za javnost u kojoj se navodi da su on i sud bili "podvrgnuti širokom spektru napada i pretnji".

Žena koja je podnela optužbe, koju su kolege iz MKS opisali kao cenjenog advokata u 30-tim godinama koja je radila direktno uz Kana, odbila je zahtev za komentar.

Prema dokumentu u koji je Gardijan imao uvid, optužbe protiv Kana (54) uključuju neželjeno seksualno dodirivanje i "zlostavljanje" tokom dužeg perioda.

Izvori koji poznaju navodnu žrtvu rekli su da je ona ostala traumatizovana situacijom i da "doživljava tešku emocionalnu nelagodnost".

Objavljivanje navoda o seksualnom zlostavljanju dolazi u osetljivom trenutku za Međunarodni krivični sud, kao poslednje instance koja goni pojedince optužene za zločine.

Veće od troje sudija MKS-a odmerava, kako dalje navodi Gardijan, ''politički eksplozivne'' Kanove zahteve za izdavanje naloga za hapšenje izraelskih lidera zbog navodnih ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih u Pojasu Gaze.

Tužioci MKS u maju su zatražili naloge za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, ministra odbrane Joava Galanta i trojice lidera Hamasa, uključujući Jahju Sinvara, Mohameda Deifa i Ismaila Hanijea, koje su od tada ubile izraelske snage.

Glavni tužilac MKS-a Karim Kan je tada naveo da postoje razlozi da se sumnja da su njih petorica počinili ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Nekoliko meseci nakon što je Kan zatražio da se izdaju pomenuti nalozi za hapšenje pojavile su se optužbe za seksualno zlostavljanje protiv glavnog tužioca MKS.

Kan je prestao da eksplicitno optužuje Izrael da stoji iza optužbi, ali je u svojoj izjavi u kojoj negira nedolično ponašanje naveo da su on i sud bili meta "širokog spektra nedavnih napada i pretnji", piše Gardijan.

(Telegraf.rs/Tanjug)