Devojčica iz Srbije koja je ubila sestru (7) NIJE ODGOVORNA: Evo kakvi su nemački zakoni i šta će biti sa njom

A. G.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: HENDRIK SCHMIDT / AFP / Profimedia

U petak uveče dogodio se stravičan incident u stanu u Lajpcigu, gde je, prema sumnjama, trinaestogodišnja devojčica izbola svoju sedmogodišnju sestru, koja je kasnije preminula od zadobijenih povreda. Incident, koji se dogodio dok roditelji nisu bili kod kuće, ostavio je porodicu, susede i javnost u dubokom šoku, a postavio je i pravno pitanje o odgovornosti dece za ovakve slučajeve u nemačkom zakonodavstvu.

Šta se dogodilo?

Devojčica od 13 godina je, kako se sumnja, nanela smrtonosne povrede svojoj sestri nožem, nakon čega je sama pozvala policiju u pomoć. Poziv je upućen oko 19.15 časova, a po dolasku, policijski službenici zatekli su sedmogodišnjakinju u teškom stanju, sa višestrukim ubodnim ranama. Uprkos hitnom prevozu u bolnicu i naporima lekara, devojčica je ubrzo preminula.

Policija je izvršila uviđaj u stanu, gde je pronađeno oružje za koje se veruje da je korišćeno u napadu. Detalji o samom oružju nisu zvanično saopšteni, ali prema nemačkom Bildu, reč je o nožu. Iz policije su potvrdili da roditelji nisu bili prisutni u vreme napada, a starija sestra je ubrzo prebačena u specijalizovanu kliniku gde joj je pružena psihološka podrška.

Krivična odgovornost prema nemačkom zakonodavstvu

Incident je otvorio i pitanje o krivičnoj odgovornosti maloletnika u Nemačkoj. Prema nemačkom zakonu, deca mlađa od 14 godina nisu krivično odgovorna. To znači da trinaestogodišnjakinja, iako osumnjičena za ubistvo, neće biti pravno odgovorna za svoje postupke na način na koji bi bila odrasla osoba. Zakonodavci su i ranije raspravljali o snižavanju starosne granice za krivičnu odgovornost, posebno u svetlu nekoliko šokantnih slučajeva koji uključuju maloletnike.

Na primer, prošle godine dogodio se slučaj u Dortmundu, gde je trinaestogodišnji dečak izbo beskućnika, kao i slučaj u Severnoj Rajni-Vestfaliji, gde su dve devojčice od 12 i 13 godina napale učenicu po imenu Luiza, nanevši joj smrtonosne povrede nožem. U oba slučaja, pravno gledano, deca nisu mogla da budu krivično gonjena, ali su nadležne službe preduzele socijalne mere za zaštitu i nadzor kako bi se sprečili eventualni budući incidenti.

Socijalne mere kao posledica

Iako krivične sankcije nisu moguće, nadležna socijalna služba u ovakvim situacijama može preduzeti određene mere kako bi se zaštitilo dete, porodica i društvo. Te mere mogu uključivati intenzivnu psihološku pomoć, smeštaj u specijalizovanim ustanovama ili, u nekim slučajevima, stavljanje dece pod stalni nadzor. Devojčica iz Lajpciga trenutno se nalazi u specijalizovanoj klinici gde prima pomoć, ali dalji koraci će zavisiti od nalaza istražnog tima i sudskih organa.

Nastavak istrage i pokušaj razjašnjavanja uzroka

Policija i dalje istražuje sve okolnosti incidenta i moguć motiv ovog tragičnog događaja. Naložena je obdukcija tela preminule devojčice kako bi se precizno utvrdile sve okolnosti povreda. Istraga je usmerena na to da li su povrede nanete slučajno tokom igre, u svađi ili u nekoj ranije planiranoj radnji. Policija je ocenila slučaj kao posebno tragičan, a porodica i prijatelji očekuju odgovore koji bi pomogli da se shvati šta je prethodilo ovom nesrećnom događaju.

(Telegraf.rs)