Vodeća stranka u Japanu mogla bi nakon deset godina izgubiti vlast

A. G.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: PKS / Đorđe Krstić

Japanski birači na današnjim izborima odlučivaće o sudbini vlade premijera Šigerua Išibe, a analitičari smatraju da će birači kazniti vladajuću koaliciju zbog skandala sa javnim finansijama i inflacijom što bi moglo da okonča deceniju dominacije Išibine Liberalno-demokratske partije (LDP).

Prema anketama, LDP i njen dugogodišnji partner Komeito će, u trenutku kada se Japan bori sa rastućim troškovima života i sve napetijim odnosima sa susednom Kinom, doživeti težak poraz na današnjim izborima i koalicija bi mogla da izgubi parlamentarnu većinu, prenosi Rojters.

Gubitak većine u donjem domu primorao bi Išibu, koji je na vlasti tek mesec dana, na pregovore o podeli vlasti sa manjim strankama, što bi donelo neizvesnost za pojedine političke agende, iako nijedna anketa ne predviđa da će LDP biti isključena iz vlasti.

Ako nakon izbora Išiba bude primoran da izabere partnere koji favorizuju održavanje kamatnih stopa blizu nule, politička previranja bi mogla da uzdrmaju tržište i da postanu izazov za Banku Japana koja želi postepeno povećanje kamatnih stopa.

(Telegraf.rs/Tanjug)