Izbori u Gruziji: I opozicija i vladajuća partija proglasile pobedu

I. N.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/AP

Vladajuća partija u Gruziji i prozapadna opozicija proglasile su pobedu na ključnim parlamentarnim izborima na koje se naširoko gleda kao na glasanje za dugotrajnu težnju zemlje za članstvo u EU.

Glasači u kavkaskoj zemlji od skoro 4 miliona ljudi izašli su u subotu na birališta na izborima prikazanim kao prelomni trenutak koji će odrediti da li će jedna od nekada najprozapadnijih bivših sovjetskih država skrenuti ka autoritarnijem putu koji je okrenut Rusiji .

Suparničke izlazne ankete dale su potpuno različite projekcije: tri su navele da će opozicija obezbediti većinu, dok je druga predviđala udobnu pobedu vladajuće partije Gruzijski san (GD), prenosi Guardian.

Izlazne ankete pro-opozicionih kanala Formula i Mtavari Arkhi pokazale su velike dobitke za prozapadne opozicione stranke, za koje su sugerisali da će zajedno moći da formiraju većinu u parlamentu od 150 mesta. Izlazna anketa TV kanala Imedij koji podržava Gruzijski san pokazala je da će vladajuća partija osvojiti većinu od 56%.

"Izlazne ankete pokazuju impresivnih 10 odsto razlike u pobedi opozicije. Verujemo da je gruzijska javnost jasno glasala za budućnost u srcu Evrope i nikakvo držanje to neće promeniti“, rekao je Tinatin Bokučava, lider najveće opozicione partije Ujedinjenog nacionalnog pokreta (UNM).

U međuvremenu, Bidžina Ivanišvili, milijarder iz senke, osnivač populističke partije GD, takođe je proglasio pobedu na izborima koji se nazivaju najkonsekventnijim od nezavisnosti od Sovjetskog Saveza 1991. godine.

"Redak je slučaj u svetu da ista partija postigne takav uspeh u tako teškoj situaciji – to je dobar pokazatelj talenta gruzijskog naroda“, rekao je Ivanišvili, za koga se veruje da je najmoćnija ličnost u zemlji, rekao je nekoliko minuta nakon zatvaranja birališta.

Tokom protekle tri decenije Gruzija je zadržala snažne prozapadne aspiracije, a ankete pokazuju da do 80% njenih stanovnika podržava pridruživanje EU. Poslednjih godina, međutim, vlada, predvođena populističkom partijom GD, sve više se pomerala sa zapada ka Rusiji, pokazujući nespremnost da osudi Moskvu zbog njene invazije na Ukrajinu.

(Telegraf.rs)