Vođa Hamasa pre smrti ostavio instrukcije u vezi sa izraelskim taocima? "Oni koji ispune svoje dužnosti..."

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP/Khalil Hamra

Tajni Hamasovi dokumenti navodno otkrivaju "poslednje pisane naloge" ubijenog vođe Jahje Sinvara, koji uključuju instrukcije u vezi sa izraelskim taocima, izveštava Telegraph, pozivajući se na palestinsku novinu Al-Quds.

Rukopis ispisan na tri strane, objavljen je od strane palestinske novine Al-Quds, koja tvrdi da su to poslednje "oporuke" i "instrukcije" Sinvara, koji je ubijen u izraelskom napadu prošle nedelje.

Prva stranica, žurno napisana plavim mastilom, naređuje otmičarima da paze i obezbede živote taoca, "jer su oni naš pregovarački adut."

Tekstovi koji su navodno pripadali Sinvaru naglašavaju da je zaštita "neprijateljskih taoca" ključna za obezbeđivanje oslobađanja palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora. Prema izveštaju, takođe se navodi: "Oni koji ispune svoju dužnost biće nagrađeni."

U trenutku Sinvarove smrti, 101 izraelski talac je bio u zarobljeništvu, od kojih se veruje da je najmanje 60 još uvek živo, prema Telegraphu.

Prema Telegraphu, druga stranica beležnice, napisana pod nazivom Alarqam Trading for Printer Co, štamparske kompanije registrovane u Dubaiju, sadrži brojeve taoca i njihove lokacije.

Dokumenta pominju 112 neimenovanih taoca koji se drže u Gazi (14), centralnom pojasu Gaze (25) i Rafahu (51). Lokacija četvrte grupe od 22 taoca nije precizirana.

Zadnja stranica sadrži imena 11 ženskih taoca koji su pušteni na početku, većina tokom jednonedeljnog primirja u novembru.

Još uvek nije bilo zvaničnih komentara iz Izraela o dokumentima koji se pripisuju Sinvaru.

(Telegraf.rs)