Da li je ovo mogući motiv otmice bebe? Klupko se odmotava, ovako je policija došla do para rodom iz Srbije

M. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Društvene mreže

Kristina N. (25) i Kevin D. (23), navodno oboje poreklom iz Srbije uhapšeni su juče u Amsterdamu zbog sumnje da su u ponedeljak oteli svoju prevremeno rođenu bebu Santijaga iz francuske bolnice. Policija se sada ponovo oglasila i saopštila nove detalje hapšenja, kao i mogući motiv roditelja.

Bilo je potrebno četiri dana traganja i saradnje između francuskih, belgijskih i holandskih vlasti da bi se pronašla beba i njegovi roditelji. Srećom, dete je dobro i prebačeno je u holandsku bolnicu.

- Informacije su prilično ohrabrujuće kada je reč o njegovom zdravstvenom stanju - izjavio je Vincent Mak, kraljevski tužilac Mons-Tournai u Belgiji, na konferenciji za novinare.

Imali dva traga

Belgijske vlasti su u utorak kontaktirane od strane svojih francuskih kolega jer se činilo da su roditelji Santijaga prešli granicu.

"Alarm za decu" (Pronađi me) je odmah pokrenut, a sudija je rekao da su imali oko 50 dojava koje su morali da provere.

- Oko petnaest istražitelja je radilo "dan i noć" - poručio je on.

Automobil para je pronađen sledećeg dana u belgijskom gradu Šarleroi, delimično zahvaljujući video nadzoru. U vozilu, belgijska policija je otkrila "držač SIM kartice", što im je omogućilo da ga povežu sa brojem telefona, objasnio je tužilac.

Analiza telefonskih podataka i prisluškivanje su potom odigrali odlučujuću ulogu, naglasio je.

- U četvrtak smo shvatili da postoji trag koji ukazuje na Holandiju jer je aktiviran holandski roming - dodaje.

Kada su se holandske vlasti obratile operateru, uspeli su da lociraju odgovarajući broj što im je omogućilo da pretragu suze na dva hotela u Amsterdamu.

U prvom hotelu zatekli su samo male pelene, ali nije bilo ni traga od roditelja. Srećom, u drugom hotelu policija je zatekla roditelje, malenog Santjaga, njegovu baku i još dvoje maloletne dece.

Baka bebe nije uhapšena i brine se o dvoje dece, uzrasta 3 i 10 godina.

Roditelji bebe su trenutno "lišeni slobode" u Holandiji, "u cilju izvršenja evropskog naloga za hapšenje" koji je izdat protiv njih, naglasio je Vincent Mak, ne dajući dodatne detalje i ističući da su holandske policijske vlasti sada zadužene za slučaj prenosi leparisien.fr.

Beba rođena 8 nedelja pre vremena

Beba je u ponedeljak uveče uzeta od strane roditelja iz neonatološkog odeljenja bolnice blizu Pariza. Novorođenče, koje je tada imalo samo 17 dana, dobijalo je stalnu negu u inkubatoru, pošto je rođeno osam nedelja pre vremena.

Nekoliko sati nakon što su roditelji pobegli iz porodilišta sa detetom u torbi za kupovinu, francuske vlasti su izdale alarm za otmicu. Alarm je povučen u utorak uveče kada su roditelji bebe sumnjani da su pobegli u Belgiju, gde je u utorak uveče izdato obaveštenje o potrazi.

Troje ljudi iz njihovog okruženja uhapšeno je u utorak u Francuskoj. Dva muškarca, maloletnik i odrasla osoba, optuženi su za otmicu i zadržavanje maloletnika mlađeg od 15 godina u organizovanoj grupi i privremeno su pritvoreni. Priznali su da su pratili par i bebu u njihovom bekstvu u Belgiju.

Motivi otmice ostaju nejasni, prema tužilaštvu u Bobiniju, ali je verovatno da su roditelji, stari 23 i 25 godina, strahovali da će izgubiti starateljstvo nad detetom i da će biti smešteno u brigu. Na dan incidenta imali su razgovor sa bolničkim timovima.

(Telegraf.rs)