Iran može jače da udari na Izrael ako među žrtvama bude ovih ljudi: Amerika upozorava na ovaj scenario

S. Ž.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Profimedia/Abaca Press

Američki predsednik Džo Bajden „ohrabrio“ je izraelskog premijera Benjamina Netanijahua tokom telefonskog razgovora prošle nedelje da „osmisli“ uzvratni napad na Iran koji bi „odvratio buduće napade na Izrael“, rekao je visoki zvaničnik američke administracije, a prenosi CNN.

Američki zvaničnici su očekivali da će Izrael uzvratiti Iranu pre 5. novembra, vremenskog okvira koji će rastuću nestabilnost na Bliskom istoku gurnuti u javnost u roku od nekoliko dana nakon američkih predsedničkih izbora.

„Predsednik je razgovarao o ukupnoj situaciji sa premijerom Netanjahuom. Prošle nedelje je ohrabrio premijera da osmisli odgovor koji bi služio da se odvrate dalji napadi na Izrael uz istovremeno smanjenje rizika od dalje eskalacije. I to je naš cilj. To je i cilj Izraela, kao što su večeras izjavili, ako Iran odluči da odgovori, mi smo potpuno spremni da se još jednom branimo od svakog napada“, rekao je zvaničnik.

Bajden je 17. oktobra pozvao Netanijahua na putu za Nemačku da razgovara o ubistvu lidera Hamasa Jahje Sinvara.

Kako je izvestio CNN, i Bajden i potpredsednica Kamala Haris su obavešteni o izraelskim uzvratnim udarima na Iran i pomno su pratili razvoj događaja.

Uprkos uverenju Bajdenove administracije da će direktni vojni sukobi između Izraela i Irana nestati nakon subotnjih udara, neki stručnjaci su to posmatrali sa oprezom.

„Ovo bi trebalo da bude kraj ove direktne razmene vatre između Izraela i Irana“, rekao je visoki zvaničnik američke administracije posle napada.

Ali Endru Tabler, viši saradnik na Vašingtonskom institutu za bliskoistočnu politiku, rekao je da je i dalje „teško za bilo koju administraciju da bude potpuno sigurna“ u to kako će reagovati američki protivnici i saveznici.

On je rekao kako će Teheran reagovati može se saznati iz izjava koje tek dolaze, iako je rekao da bi očigledni napori u pozadini mogli pomoći da se uspostavi jasnije razumevanje između zaraćenih strana.

Satelitske fotografije za koje se očekuje da će doći iz regiona takođe mogu pružiti bolju procenu situacije, dodao je Tabler.

Trita Parsi, izvršna potpredsednica Instituta za odgovornu državu Kvinsi, upozorila je da će Iran možda biti primoran da reaguje, ako se utvrdi da među žrtvama Irana spadaju visoki zvaničnici.

„Još uvek smo na eskalacionoj putanji, a oni će i dalje biti takvi osim ako se ne okonča pokolj u Gazi i Libanu“, rekao je on, govoreći o izraelskim vojnim akcijama na tim mestima.

Ako se ne dogodi, verovatno ćemo videti još jednu vatru između Irana i Izraela za nekoliko nedelja, možda za nekoliko meseci, i nažalost, verovatno će biti žešća od ove poslednje razmene“, dodao je Parsi.

(Telegraf.rs / CNN)