Šta Severna Koreja može da dobije od slanja svojih vojnika na front u Ukrajinu: Želje su jedno, a realnost...

A. P.
Vreme čitanja: oko 5 min.
Foto: Tanjug/AP

Postoji sve više obaveštajnih podataka koji ukazuju na to da se Severna Koreja priprema za direktniju ulogu u ruskom ratu u Ukrajini. Ovaj potez će imati mnogo dalekosežnije posledice van fronta na istoku Evrope.

Sjedinjene Američke Države, Ukrajina i Južna Koreja tvrde da su severnokorejski vojnici poslati u Rusiju na obuku s ciljem da budu raspoređeni u Ukrajini, prenosi CNN u analizi i nastavlja:

Rusija i Severna Koreja demantovale su ove izveštaje, dok je Južna Koreja nagovestila da bi svaki takav raspored mogao dovesti do preispitivanja nivoa vojne podrške koju pruža Ukrajini.

Tokom poslednjih meseci, Moskva i Pjongjang produbili su svoju vojnu saradnju usmerenu protiv SAD, a sve jača alijansa izazvala je zabrinutost među zvaničnicima u Kijevu i Vašingtonu.

Da li su severnokorejski vojnici u Ukrajini?

U sredu je Bela kuća saopštila da je najmanje 3.000 severnokorejskih vojnika stiglo u istočnu Rusiju ovog meseca, a iako nije jasno koja im je tačna uloga, postoji "veoma zabrinjavajuća mogućnost" da će se priključiti borbama protiv Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski više puta je upozorio da se severnokorejski vojnici pridružuju ruskom ratu. Na NATO samitu prošle nedelje izjavio je da se 10.000 vojnika i tehničkog osoblja priprema za borbe.

Zelenski je u svom večernjem obraćanju u utorak rekao da Ukrajina poseduje obaveštajne podatke o tome da Rusija obučava "dve vojne jedinice iz Severne Koreje" sa po "6.000 ljudi u svakoj brigadi".

Takođe je izjavio da je Ukrajina primetila severnokorejske "oficire i tehničko osoblje na privremeno okupiranim teritorijama" i da veruje da Rusija "priprema grupu" za ulazak u Ukrajinu.

Izvor iz ukrajinske obaveštajne službe ranije je rekao da mali broj Severokorejaca već sarađuje s ruskom vojskom, uglavnom pomažući u inženjerskim poslovima i razmeni informacija o upotrebi severnokorejske municije.

U međuvremenu, južnokorejska obaveštajna služba (NIS) saopštila je u petak da je Severna Koreja poslala 1.500 vojnika, uključujući pripadnike specijalnih jedinica, na obuku u Rusiju.

Ovi izveštaji su dodatno potkrepljeni snimcima na kojima se vidi kako severnokorejski vojnici primaju uniforme i opremu na poligonu u ruskom Dalekom istoku. Drugi video-snimak, koji je kružio društvenim mrežama i koji je geolociran od strane CNN, prikazuje vojnike kako pristižu na u centar za obuku Sergejevka, blizu ruske granice s Kinom.

Satelitski snimci kompanije "Maxar Technologies" pokazuju sveže iskopane rovove i novoizgrađene prepreke u bazi Sergejevka između septembra i oktobra.

Drugi satelitski snimci prikazuju desetine vojnika kako treniraju sa novopostavljenim preprekama i oklopnim vozilima na istoj ruskoj vojnoj bazi. Ovi snimci su nastali tokom više dana u poslednje dve nedelje.

Kakva su bila reagovanja?

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, odbacio je tvrdnje da su severnokorejski vojnici poslati da pomognu Rusiji kao "još jednu prevaru Zapada".

Na direktno pitanje novinara u ponedeljak o tome da li Moskva šalje severnokorejske trupe da se bore u Ukrajini, Peskov je odgovorio da je Severna Koreja "bliski sused" i da dve zemlje "razvijaju odnose u svim oblastima".

"Ova saradnja nije usmerena protiv trećih zemalja", dodao je on.

Severna Koreja je na zasedanju Generalne skupštine UN nazvala ove tvrdnje "neutemeljenim, stereotipnim glasinama". Međutim, Seul ovo shvata vrlo ozbiljno.

U ponedeljak je Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje pozvalo ruskog ambasadora i zatražilo "hitno povlačenje severnokorejskih trupa".

Prvi zamenik ministra spoljnih poslova, Kim Hong kjun, upozorio je da navodno raspoređivanje krši rezolucije Saveta bezbednosti UN. Nacionalna kancelarija za bezbednost održala je hitan sastanak kako bi razgovarala o mogućem odgovoru Južne Koreje.

Nakon sastanka, Kim Tae hjo, prvi zamenik direktora nacionalne bezbednosti, izjavio je da će vlada sprovesti "faze kontramera" u skladu sa "razvojem vojne saradnje između Rusije i Severne Koreje".

Iako nije precizirano koje će mere biti preduzete, zvaničnik južnokorejske vlade rekao je da se pripremaju "diplomatske, ekonomske i vojne mere".

Kako je Severna Koreja još u "početnoj fazi raspoređivanja trupa u Rusiju", Južna Koreja procenjuje da li će Severna Koreja preći na "stvarno učešće u borbama", dodao je zvaničnik.

"Razvijamo scenarije kako bismo razumeli moguće posledice poteza Severne Koreje i Rusije po nas", dodao je ovaj zvaničnik.

Seul, jedan od najvećih svetskih dobavljača oružja, pružio je Ukrajini humanitarnu pomoć i finansijsku podršku, a istovremeno se pridružio zapadnim sankcijama protiv Moskve. Međutim, nije direktno isporučio Ukrajini smrtonosno oružje zbog kontrole izvoza naoružanja u zemlje u ratu.

Ulog je zaista visok

Severna i Južna Koreja razdvojene su jednom od najmilitarizovanijih granica na svetu i tehnički su još u stanju rata. Odnosi između njih su se pogoršali poslednjih godina, uz porast žestokih retorika s obe strane demilitarizovane zone.

Američki sekretar odbrane general Lojd Ostin izjavio je u sredu da Sjedinjene Američke Države ne veruju da su severnokorejske trupe stigle u Ukrajinu, ali da su kretanja izazvala duboku zabrinutost kao potencijalno ozbiljna eskalacija.

"To će imati uticaj ne samo u Evropi. Takođe će uticati i na situaciju u Indopacifiku", rekao je Ostin.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost, Džon Kirbi, rekao je da ako se trupe rasporede u Ukrajinu, "one će biti legitimna meta".

"To su poštene mete", poručio je on.

Koliki je značaj?

Svaka intervencija Severne Koreje mogla bi da bude presudni trenutak. Izolovani i strogo sankcionisani režim preuzima ulogu u velikom međunarodnom sukobu na drugoj strani sveta, što nije učinio decenijama.

Severna Koreja ima jednu od najvećih vojski na svetu, sa 1,2 miliona vojnika, ali mnogi od njih nemaju borbeno iskustvo.

Analitičari smatraju da bi severnokorejski režim imao mnogo koristi od raspoređivanja trupa, uključujući sticanje borbenog iskustva i tehničke obuke za svoje vojnike. Ova saradnja mogla bi takođe pomoći Severnoj Koreji da dobije stvarne obaveštajne podatke o funkcionisanju svoje vojske.

"Specijalne jedinice će se vratiti sa stvarnim borbenim iskustvom, sa iskustvom infiltracije protiv obaveštenog protivnika. To ih čini opasnijim", rekao je Karl Šuster, bivši direktor operacija u Zajedničkom obaveštajnom centru američke Pacifičke komande.

"Mislim da Kim Džong Un, lider Severne Koreje šalje trupe kako bi dobio resurse koji su mu potrebni za održavanje režima i lekcije, koje može primeniti ako misli da se sukob približava poluostrvu", dodao je on.

Čun In Bum, bivši potpukovnik južnokorejske vojske, rekao je za CNN da bi Rusi "dobili pojačanje u ljudstvu, što im trenutno nedostaje", dok bi Severna Koreja dobila "novac, tehnologiju" i iskustvo.

Prema analitičarima, raspoređene trupe bi bile specijalne "elitne" jedinice, a ne konvencionalne trupe.

"Ako uspeju, dobiće ne samo lično borbeno iskustvo, već i međunarodno priznanje. Ovo bi mogao biti ozbiljan problem za ceo svet", rekao je Čun.

"Šta ako Severnoj Koreji to postane navika? Šta ako postanu baza za snabdevanje dobro obučenih vojnika? Potencijal ovog raspoređivanja treba da bude veoma zabrinjavajući".

(Telegraf.rs)