Koja kazna preti roditeljima iz Srbije koji su oteli svoju bebu iz bolnice: Šta ako dete umre?

I. N.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Polizia di Charleroi

Kristina N. (25) i Kevin D. (23), navodno oboje poreklom iz Srbije, koji se sumnjiče da su pre nekoliko dana iz bolnice u Francuskoj oteli svoje prevremeno rođeno dete, mogli bi da završe na doživotnoj robiji.

Kristina i Kevin se terete da su oteli svog prevremeno rođenog sina, starog svega 17 dana. Prema navodima medija, oni se terete za organizovanu otmicu lica mlađeg od 15 godina, zbog čega im potencijalno preti doživotna robija.

Dete je oteto iz bolnice u noći između ponedeljka i utorka, a sumnja se da su roditelji sa bebom pobegli u Belgiju. Kako je život malog Santijaga ugrožen, zbog njegove složene zdravstvene situacije zbog prevremenog rođenja, ukoliko se dogodi da dete umre, promeniće se detalji optužnice, ali ne i visina kazne jer im zbog otmice maloletnika već preti doživotni zatvor.

Francuski mediji pišu da bi kazna mogla da bude preinačena u slučaju da roditelji vrate dete u roku od sedam dana od otmice.

Mogu li roditelji da "otmu dete"?

Postavlja se i pitanje da li mogu da budu optuženi za otmicu deteta, budući da je u pitanju njihovo dete. Međutim, postoje indicije da je bilo planirano oduzimanje roditeljskih prava zbog prošlosti oba roditelja, budući da otac ima krivični dosije, a majka je navodno poznata po korišćenju narkotika.

Ipak, navodno se ta mera samo razmatrala i nijednog trenutka nije bila pokrenuta procedura o oduzimanju deteta.

Takođe, kvalifikacija dela kao "otmica od strane organizovane bande" može biti preispitana nakon hapšenja. Ovde, okolnost "organizovane bande" ima prednost što pravosudnom sistemu daje okvir koji odstupa od uobičajenog prava, dajući vlastima više slobode, piše BFMTV.

Ukoliko roditelji budu uhapšeni, mogli bi da se terete za "uskraćivanje nege i hrane maloletnom licu mlađem od 15 godina od strane nadležne osobe ili staratelja". U tom slučaju pretilo bi im do sedam godina zatvora. Međutim, ukoliko beba umre, ta kazna bi mogla da bude povećana na 30 godina.

Saučesnici u otmici i dalje reskiraju doživotnu robiju zbog "organizovane" otmice. Podsetimo, do sada je privedeno više lica, starosti od 16 do 29 godina, zbog sumnje da su odigrali ključnu ulogu u organizaciji i samoj otmici.

Prema poslednjim informacijama, Kevin i Kristina su uočeni kod jednog hotela u Belgiji. Njih su nadzorne kamere snimile u Monsu u utorak ujutru, a automobil je pronađen u sredu uveče u Šarlrou.

Inače, osobama koje je su uhapšene u utorak zbog sumnje da su učestvovali u otmici, produžen je pritvor.

BFMTV navodi da su među osumnjičenima tri člana porodice i dva bliska prijatelja - tačnije četiri odrasle osobe i jedan maloletnik. Najmanje dve od pet osoba osumnjičeno je da su otputovale u Belgiju sa Santjagovim roditeljima.

(Telegraf.rs)