Severnokorejska vojska je početak? Analitičar ne ostavlja mesta dilemi: "I njihove snage će uskoro na teren!"

E. K.
Vreme čitanja: oko 6 min.
Foto: Tanjug/AP

Izveštaji o severnokorejskim vojnim snagama u Rusiji, za koje se strahuje da bi mogle da budu raspoređene u borbi protiv ukrajinskih snaga, a koje su potvrdile SAD, izazivaju veliku zabrinutost među državama članicama NATO-a i zapadnim saveznicima uopšte.

Govoreći u sredu u Londonu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim ministrom odbrane Džonom Hilijem, njegov nemački kolega Boris Pistorijus rekao je da prisustvo severnokorejskih snaga u Rusiji ukazuje na "veoma važan aspekt" i kvalitativno potpuno novi trenutak u ratu u Ukrajini, više od dve i po godine nakon početka invazije osvajačkih snaga Vladimira Putina: "Međunarodni sukobi se sada približavaju veoma brzo".

Južnokorejski i ukrajinski zvaničnici kažu da je oko 10.000 severnokorejskih vojnika poslato u Rusiju, uključujući početnu grupu od oko 1.500 boraca. Južnokorejska obaveštajna agencija saopštila je u sredu da je oko 3.000 pripadnika severnokorejskih snaga stiglo u ruske baze, a preostalih 7.000 će biti raspoređeno do kraja godine, javljaju južnokorejski mediji.

Otkako je započela invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022, Rusija je postala prognana država za mnoge zapadne zemlje i širom sveta, što ju je približilo saveznicima poput Kine, Irana i Severne Koreje. Do sada, barem zvanično, nijedna zemlja koja nije direktno uključena u sukob nije poslala svoje vojne snage na prve linije fronta, što bi predstavljalo značajan novi trenutak, duboko zabrinjavajući Kijev i njegove saveznike. Sa oštrim zimskim uslovima odmah iza ugla, podseća Njuzvik, i Rusija i Ukrajina traže rešenja za nedostatak ljudstva.

Gnev u Seulu: "Povucite se ili ćemo odgovoriti"

Pjongjang, koji je ranije ove godine potpisao sporazum o međusobnoj odbrani sa Moskvom, obezbedio je ogromne količine municije, granata i projektila za ruske ratne napore. Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojno-obaveštajne agencije (HUR), rekao je prošlog meseca da je Severna Koreja najopasniji saveznik Rusije po Ukrajinu.

Predstavljajući novi sporazum između Londona i Berlina, koji je delimično osmišljen da ojača odbranu Evrope od Rusije, Healei i Pistorijus su rekli da su ozbiljno zabrinuti izveštajima o razmeštanju Severne Koreje u Rusiji, ali nisu potvrdili informacije koje su nedavno stizale iz Južne Koreje i Ukrajine poslednjih nedelja. Velika je verovatnoća da su snage Severne Koreje raspoređene u Rusiji, ali još nije jasno da li su učestvovale u borbama na frontu, rekao je Hili: "Ovo vidim kao znak očaja, kao i šokantnu eskalaciju po pitanju Severne Koreje".

Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje (NIS) saopštila je prošle nedelje da je Severna Koreja poslala oko 1.500 pripadnika specijalnih snaga (SOF) u ruski lučki grad Vladivostok između 8. i 13. oktobra. Špijunska agencija tvrdi da su severnokorejski vojnici stacionirani u bazama na krajnjem istoku Rusije bili opremljeni ruskim vojnim uniformama, oružjem ruske proizvodnje i lažnim dokumentima u kojima se navodi da su borci bili stanovnici regiona u Sibiru. Čini se da su se maskirali u ruske vojnike da bi sakrili svoje raspoređivanje na bojnom polju, saopštio je NIS.

"Očekuje se da vojnici budu raspoređeni na prve linije čim završe obuku za adaptaciju", dodala je agencija.

Na snimcima koje su ruski i ukrajinski izvori objavili poslednjih dana, vide se severnokorejski vojnici na ruskom poligonu u dalekoistočnom regionu koji se graniči sa teritorijom Severne Koreje.

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje saopštilo je u ponedeljak da je pozvalo ruskog ambasadora u Seulu da zahteva "hitno" povlačenje severnokorejskih trupa. Južna Koreja je "snažno osudila ilegalnu vojnu saradnju Severa, uključujući raspoređivanje trupa i oštro upozorila da će Južna Koreja odgovoriti svim mogućim sredstvima, zajedno sa međunarodnom zajednicom, na sve akcije koje ugrožavaju ključne interese Južne Koreje".

"Ovo je sada globalni, potencijalno svetski rat"

U značajnoj promeni dugogodišnje politike, Seul je u utorak rekao da će preduzeti "postepene mere" protiv Pjongjanga i Moskve, a visoki zvaničnik je rekao da bi to moglo da uključi direktne isporuke oružja Ukrajini. Iako ima jake veze sa SAD i podržava Ukrajinu, Južna Koreja je do sada odbijala da pruži direktnu vojnu pomoć Kijevu - šaljući humanitarnu pomoć i medicinske potrepštine, a oružje samo trećim stranama. Južna Koreja, inače, ima ogromne zalihe municije i ima jaku vojnu industriju koja brzo radi i proizvodi mnoga od najboljih oružja na svetu, posebno tenkove i artiljerijske sisteme. Na primer, njihova haubica K9 Thunder je danas najtraženiji artiljerijski sistem na međunarodnom tržištu. Seul bi tako mogao da bude jedan od najvećih preostalih izvora opreme koja bi mogla da bude poslata Ukrajini.

Redovni analitičar Forbsa, Dejvid Eks u komentaru za konzervativni britanski Telegraf, navodi da su severnokorejski vojnici u Rusiji poslednji u nizu, ali i najstrašniji podsetnik da rat nije samo između Rusije i Ukrajine. Prema njegovom mišljenju, kritična linija je pređena i vojne snage treće strane će uskoro biti na terenu, a primer Pjongjanga bi mogle da slede i druge zemlje sa obe strane, kaže Akse, podsećajući da su takvu akciju već predlagali britanski i francuski političari. Sada je to, kako navodi, globalni rat, a potencijalno, smatra, i svetski rat. Jasno je da ruski lideri i njihovi saveznici u Iranu, Severnoj Koreji i, u manjoj meri, u Kini razumeju o čemu se radi, ali je manje jasno da li to shvataju saveznici Ukrajine u NATO.

Prvih 1.500 poslatih pripadnika severnokorejskih snaga za specijalne operacije nije prvi doprinos Pjongjanga ruskim ratnim naporima, podseća Aks, navodeći da je Pjongjang isporučio Rusiji ogromne količine municije i drugog naoružanja. Uz Iran, Severna Koreja predstavlja industrijsku podršku Rusiji i glavni je razlog zašto ruske oružane snage još nisu ostale bez ključne opreme, smatra autor.

Ali slanjem svoje ljudstva, Pjongjang objavljuje ono što je do sada uglavnom bilo tajno i pomaže u rešavanju jednog od najozbiljnijih ratnih problema Rusije - rastućeg nedostatka ljudstva. Već oko godinu dana ruska vojska gubi u proseku više od hiljadu vojnika dnevno, neki poginuli, neki ranjeni. U međuvremenu, Kremlj je uspevao da regrutuje oko 30.000 novih vojnika mesečno. Razlika između gubitaka i novopridošlih boraca dovodi do sve većeg deficita ruskih snaga.

"Zloslutna mogućnost je da će ih doći još mnogo"

Ruska vlada bi svojoj uobičajenoj godišnjoj obavezi mogla dodati mobilizaciju snaga, ali to je toliko politički opasno da čak i Putinov režim okleva da to naredi. Ali snage za popunjavanje redova moraju odnekud da dođu, a to mesto je izgleda Severna Koreja, smatra Aks.

Ali to ne znači da će tih 1.500 severnokorejskih specijalnih snaga ili oko 9.500 dodatnih severnokorejskih vojnika za koje se očekuje da će doći iza njih, puniti rovove duž linije fronta, čini se verovatnijim, prema autoru, da će oni u početku će igrati ulogu podrške u pozadini.

Međutim, to zapravo ne pravi značajnu razliku, pošto bi 11.000 severnokorejskih trupa za podršku napravilo mesta za 11.000 Rusa koji bi bili poslati da se bore u pešadijskim jedinicama. Ali prema trenutnoj stopi ruskih gubitaka, 11.000 vojnika je cifra koja bi bila poništena za manje od dve nedelje. A to otvara zloslutnu mogućnost da bi mnogo više Severnokorejaca moglo da bude poslato u Rusiju, zaključuje Aks.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin rekao je u sredu da postoje "dokazi" o prisustvu severnokorejskih vojnika u Rusiji, ali da ostaje da se vidi kakve će biti njihove aktivnosti.

Predstavnik Severne Koreje u Ujedinjenim nacijama nazvao je ove izveštaje "neosnovanim". Izveštaje je Kremlj još ranije odbacio, rekavši da su, kako je rekao Putinov portparol Dmitrij Peskov, "lažne vesti", a zatim je u novim komentarima rekao da su izveštaji "kontradiktorni", ali ih nije eksplicitno demantovao.

- Severna Koreja je naš bliski sused, naš partner i mi razvijamo naše odnose u svim oblastima. To je naše suvereno pravo... To ne treba nikoga da brine jer ova saradnja nije usmerena protiv trećih zemalja - rekao je Peskov.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)