Dečak (8) nestao bez traga, a to niko nije primetio pune dve godine: Pokrenuta istraga u Irskoj

A. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Cate McCurry / PA Images / Niall Carson / PA Images / Profimedia

Osmogodišnji irski dečak Kiran Durnin i njegova majka prijavljeni su kao nestali 30. avgusta ove godine, a nakon što su poslednji put viđeni tokom leta 2022.

Dok je telo majke ubrzo pronađeno, već dve godine nema nikakvih informacija o dečakovoj sudbini, preneo je portal "24ur.com".

Iako nisu pronašli telo niti druge dokaze o zločinu, policija veruje da je dečak mrtav i otvorila je istragu o navodnom ubistvu.

Policija sada vrši forenzičko ispitivanje kuće i imanja u Dundalku, gde je porodica živela, u nadi da će pronaći tragove koji bi objasnili Kiranov nestanak. Istraga takođe uključuje saradnju s drugim državnim institucijama, uključujući Agenciju za zaštitu dece, koja je u avgustu već izrazila "ozbiljnu zabrinutost" povodom ove situacije.

Slučaj je izazvao talas besa među stanovništvom Irske. Premijer Simon Haris takođe je izrazio duboku zabrinutost i žaljenje zbog toga kako je dete moglo da nestane bez da je to neko primetio.

"Nešto je pošlo strašno naopako", rekao je on i dodao:

"Ovo dete je bilo strašno zanemareno".

Čak je i ministarka pravde, Helen Mekente, opisala događaj kao "strašan" i naglasila da se svi mogući propusti moraju temeljno istražiti. Slučaj postavlja mnoga pitanja o mogućim sistematskim greškama u zaštiti dece i zaštiti ranjivih osoba.

Vlasti rade na razjašnjenju kako je dečakov nestanak mogao da prođe neprimećen gotovo dve godine i ko snosi odgovornost za ovaj tragičan događaj.

Nije poznato koju školu je Kiran pohađao, ako je uopšte išao u školu. Ako je umro pre dve godine, kada je imao šest godina, sasvim je moguće da nikada nije bio upisan u školu.

Ako je bio upisan, opšte pravilo je da škola obavesti Agenciju za zaštitu dece, ako dete izostane 20 dana tokom školske godine, budući da zakon zahteva da deca u uzrastu od šest do 16 godina budu obavezno uključena u obrazovanje.

Kada škola obavesti Agenciju da je dete odsutno iz škole, savetnik može posetiti porodicu da vidi da li mogu pružiti pomoć ili podršku. Međutim, nadležni kažu da će preduzeti pravne radnje samo u izuzetnim slučajevima, ako je to jedini način da se zaštiti pravo deteta na obrazovanje.

Porodica dečaka nikada nije bila predmet obrade nadležnih. U međuvremenu, učitelj koji radi kao zamenski učitelj u raznim školama u Dablinu rekao je irskim medijima da sistem praćenja odsustva ne funkcioniše dobro.

"Kao zamenski učitelj, radim u mnogim školama, od kojih mnoge imaju izazove. Primetio sam velike promene od perioda koronavirusa. Mogu da govorim samo iz svog iskustva rada u različitim školama, ali sistem praćenja odsustva deluje haotično. Škole su preopterećene, ceo sistem je neefikasan", rekao je on.

I drugi učitelj je smatrao da je sistem zaista neefikasan:

"Toliko ljudi prođe kroz pukotine zbog očajnog nedostatka resursa. Liste čekanja su veoma duge, postoji manjak socijalnih radnika, terapeuta za okupacionu terapiju i drugih terapeuta u ovoj službi", rekao je on.

(Telegraf.rs)