Sestra Kim Džong una kritikovala Ukrajinu i Južnu Koreju: Pale teške reči, kaže da rizikuju uništenje

A. R.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP

Kim Jo-jong, sestra severnokorejskog vođe Kim Džong-una, kritikovala je juče Ukrajinu i Južnu Koreju nakon izveštaja da Pjongjang šalje vojnike Rusima, nazvavši te dve zemlje "zločestim psima koje je uzgajila SAD".

Ona je upozorila da bi "vojna provokacija protiv države s nuklearnim oružjem" mogla dovesti do "užasne i nezamislive" situacije. Osudila je "nepromišljene primedbe" Seula i Kijeva o državama s nuklearnim oružjem, opisujući dve nacije kao "ludake" koji riskiraju "uništenje".

"Niko ne zna kako će se završiti naša odmazda i osveta", poručila je, piše Politico.

Besni nastup usledio je nakon izveštaja iz Kijeva i Seula da Severna Koreja šalje svoje vojnike kako bi se borili uz Rusiju u njenom ratu protiv Ukrajine. Južna Koreja i Ukrajina saopštile su da je oko 10.000 severnokorejskih vojnika trenutno u Rusiji, a prokremaljski vojni blogeri objavili su snimke tih vojnika u vojnoj bazi.

Pjongjang i Moskva pojačali su svoju vojnu saradnju otkako su severnokorejski vođa Kim Jong-un i ruski predsednik Vladimir Putin potpisali sveobuhvatni ugovor o strateškom partnerstvu u junu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da Severna Koreja podržava Rusiju zbog novca.

"Mislim da je Severna Koreja vrlo siromašna. Poslaće svoje ljude na frontu. Da budem iskren, već smo uočili časnike, tehničko osoblje, mislim, na privremeno okupiranim teritorijima", potvrdio je Zelenski.

Stalni predstavnik Južne Koreje pri Ujedinjenim narodima Hwang Joon-kook rekao je da bi Rusija, osim novca, mogla Severnoj Koreji da ustupi tehnologije vezane uz proizvodnju nuklearnog oružja.

Dok je Severna Koreja porekao svoju umešanost u rat nazvavši ovaj izveštaj "neutemeljenim glasinama", Putinov portparol Dmitrij Peskov nije potvrdio niti porekao te tvrdnje, rekavši da Rusija ima pravo srađivati ​​sa Severnom Korejom jer saradnja nije usmerena prema trećim zemljama.

(Telegraf.rs)