Zašto zvaničnici ruskih energetskih kompanija još umiru pod sumnjivim okolnostima? Najmanje 50 ih je stradalo

A. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Tanjug/AP

Još jedan istaknuti ruski biznismen preminuo je pod misterioznim okolnostima nakon što je, kako se čini, pao kroz prozor, što je najnoviji slučaj u nizu neočekivanih smrti među ruskim energetskim zvaničnicima.

Mihail Rogačev, bivši potpredsednik Jukosa, nekada jedne od najznačajnijih ruskih naftnih i gasnih kompanija, pronađen je mrtav ispred ulaza svoje zgrade u Moskvi proteklog vikenda, prenosi portal "The Week".

Njegovo telo je navodno pronašao jedan pripadnik ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR), a na telu su uočene povrede tipične za pad. Državna ruska novinska agencija izvestila je da je Rogačev (64), koji je živeo na desetom spratu, izvršio samoubistvo.

Policija navodno "istražuje" oproštajno pismo. Međutim, ove tvrdnje su "snažno" negirali članovi porodice žrtve. Oni insistiraju da nije bilo znakova da je bio suicidalan i da je bio "dobro raspoložen" pre smrti.

Neobjašnjive tragedije

Od kada je Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, dogodio se "veliki broj" neobjašnjivih smrti istaknutih ruskih biznismena, piše "Newsweek".

"Lukoil", druga najveća naftna kompanija u Rusiji, neuobičajeno za ruske firme, javno je kritikovala invaziju. U saopštenju, upravni odbor "Lukoila" izrazio je "najdublju zabrinutost zbog tragičnih događaja u Ukrajini".

U maju je bivši visoki menadžer "Lukoila" Aleksandar Subotin (44) preminuo pod "misterioznim okolnostima". Njegovo telo pronađeno je "u podrumu kuće šamana", nakon što je navodno doživeo srčani udar izazvan trovanjem žabljim otrovom, prema državnoj agenciji "Tass".

Navodi se da je milijarder otišao u šamanovu kuću "u stanju teške alkoholne i narkotičke intoksikacije" dan pre smrti, a njegovo telo je, kako se čini, bilo korišćeno za "jamajčanske vudu rituale".

U septembru je predsednik upravnog odbora "Lukoila" Ravil Maganov (67) pronađen mrtav nakon što je pao sa prozora bolnice u Moskvi. Ipak, "Lukoil" je naveo da je on preminuo "posle teške bolesti", ali nije pomenuo navodni pad što je "izazvalo sumnje među analitičarima na Zapadu", piše "The Independent".

U oktobru 2023. Maganovljev naslednik, Vladimir Nekrasov, preminuo je u 66. godini, navodno od akutnog srčanog udara. Sledećeg meseca, Vladimir Lebedev, senator blizak "Lukoilu", umro je u neobjašnjivoj "strašnoj tragediji" u 60. godini. Vitalij Robertus, potpredsednik "Lukoila", iznenada je preminuo u martu ove godine u 54. godini, a uzrok smrti ostaje nepoznat.

Više biznismena povezanih sa "Gaspromom", najvećom svetskom javnom gasnom kompanijom, takođe je preminulo "pod misterioznim okolnostima" tokom priprema za invaziju ili neposredno nakon njenog početka. U dva slučaja, supruge i deca tih rukovodilaca pronađeni su "jezivo iskasapljeni".

Od kada je Leonid Šulman, šef transporta u "Gaspromu", pronađen mrtav u svom kupatilu u blizini Sankt Peterburga, neposredno pre invazije, dogodilo se "najmanje 50 smrtnih slučajeva koji bi se mogli smatrati sumnjivim", piše "The Times".

Aleksandar Tjuljakov (61) izvršni direktor "Gasproma", pronađen je mrtav u garaži svog doma u Sankt Peterburgu jutro nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu.

Ubistvo maskirano kao samoubistvo

"Teška je godina za one koji su na visokom položaju u Rusiji", preneo je portal "Vox" u analizi.

Osim u naftnom i gasnom sektoru, dogodile su se i brojne misteriozne smrti u drugim industrijama. Izvršni direktori, sudije, novinari, pa čak i jedan visoki zvaničnik Ministarstva odbrane Rusije takođe su preminuli pod sumnjivim okolnostima.

Sličan trend postojao je i pre invazije: lekari koji su lečili pacijente od koronavirusa umirali su nakon što su "padali sa prozora" na početku pandemije. I te smrti su ostale "podjednako neobjašnjene“.

"Politička ubistva nisu baš retkost u Rusiji", navodi ovaj portal i nastavlja:

"Ubistvo maskirano kao navodno samoubistvo gotovo je posebna kategorija. Ambigvitet je uobičajen motiv kada je reč o smrtima u Rusiji. Iako retko postoje jasni dokazi, pitanja o smrti onih koji kritikuju Putinov režim se postavljaju već skoro dve decenije".

"Kad god neko ko negativno gleda na Putinov režim umre pod sumnjivim okolnostima, treba prvo isključiti mogućnost nečasne igre, a ne uzimati je zdravo za gotovo,“ izjavio je bivši moskovski finansijer Bil Brauder za "Politico", nakon što je istaknuti kritičar Putina, Den Rapoport, pao sa luksuznog apartmana u Vašingtonu 2022.

"Postoji stara izreka koja kaže - Svako može da počini ubistvo, ali treba biti pametan pa ubistvo izvršiti kao samoubistvo", rekao je Dejvid Sater, dugogodišnji moskovski dopisnik i autor nekoliko knjiga o Putinovoj Rusiji.

"Verzija u kojoj se smrt predstavlja kao samoubistvo služi za one nebitne ljude, koji će to jednostavno prihvatiti i nastaviti dalje, bez postavljanja pitanja".

(Telegraf.rs)