Zodijakova poruka dešifrovana pola veka posle jezivih ubistava: Serijski ubica navodno je oduzeo 37 života

A. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Wikimedia/San Francisco Police Department

Jedna od najmisterioznijih poruka koje je ostavio serijski ubica poznatiji kao Zodijak, konačno je rešena skoro 50 godina nakon što je njegov ubilački pohod počeo.

Serijski ubica Zodijak je verovatno najpoznatiji zločinac u američkoj istoriji, s obzirom na spoj ubistava i zastrašujućih kriptograma koje je slao, prenosi portal "Ladbible"

Tokom 1960-ih i 1970-ih prošlog veka, niz ubistava šokirao je stanovnike severne Kalifornije, a bezbednosne službe iz tog perioda nisu nikako mogle da mu uđu u trag.

Istražitelji su kasnije došli do zaključka da je misteriozni serijski ubica imao sedam žrtava (petoro je umrlo od povreda), dok je u porukama poslatim lokalnim novinama Zodijak tvrdio da je oduzeo živote 37 ljudi.

Jedan od najznačajnijih tragova za otkrivanje identiteta ubice uključivao je misteriozne šifrovane poruke za koje su istražitelji verovali da će im pomoći da otkriju njegov identitet.

Ukupno četiri šifre su poslate lokalnim novinama zajedno s raznim pismima, pri čemu je nekoliko šifrovanih poruka ostalo nerazjašnjeno od danas.

Uprkos svim teškoćama, vlasti i zaljubljenici u misteriozne zločine nisu odustali od pokušaja da reše ove zagonetke, a jedna od njih je konačno dešifrovana 2020.

Poznata kao 340 šifra, zloslutna poruka je poslana novinama u San Francisku 1969. godine, a istražitelji su se nadali da će rešavanje poruke pomoći u otkrivanju identiteta ubice. Nakon više od 50 godina nerazrešena, šifra je dešifrovana, a poruka se pokazala kao podsmeh ubice.

"Nadam se da se zabavljate pokušavajući da me uhvatite. To nisam ja bio u onoj TV emisiji, što otvara pitanje o meni. Nije me briga za smrtnu kaznu, jer će me ona poslati u raj", navodi se u prvom poglavlju:

"Što se pre dogodi, to bolje, jer sada imam dovoljno robova da rade za mene, dok svi ostali nemaju ništa kada stignu u raj, pa se boje smrti. Nije me strah jer znam da će moj novi život biti lak u raju nakon smrti", stoji ud rugom poglavlju.

Ova poglavlja su ostala neodgonetnuta, a istražitelji nisu sigurni da će ikada moći potpuno da razotkriju misteriozne poruke. Iako za ove zločine  nikada niko nije bio optužen, policija je imala jednog osumnjičenog. O njemu se govori i u dokumentarcu Netfliksa, koji će uskoro biti emitovan.

Glavni osumnjičeni je Artur Ligh Alen, ali policija nikada nije mogla da pronađe dovoljno dokaza da bi optužnica bila podignuta.

Međutim, Netfliksov novi dokumentarac "This Is the Zodiac Speaking" prati sestre Sivoter, sa kojima je Alen bio u bliskim odnosima u njihovom detinjstvu, deleći po prvi put njegova iskustva sa organima za sprovođenje zakona.

Podsećamo, kako je Telegraf.rs ranije preneo, u nekoliko navrata je pompezno najavljivano da je konačno otkriven Zodijakov idetitet.

(Telegraf.rs)