Da li je Jahja Sinvar, lider Hamasa, pre smrti, naredio egzekuciju svih preostalih izraelskih talaca?

A. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: SAID KHATIB / AFP / Profimedia, Tanjug/AP

Lider Hamasa Jahja Sinvar je možda izdao naređenje za likvidaciju svih preživelih izraelski talaca, u slučaju njegove smrti, upozorio je visoki izraelski zvaničnik koji je učestvovao u pregovorima sa palestinskim teroristima.

Sinvar je likvidiran prošle srede, kada su ga Izraelske odbrambene snage (IDF), slučajno otkrile u Pojasu Gaze, preneo je "Dailymail".

Sada Geršon Baskin, izraleski pregovarač, koji je 2011. nadgledao Sinvarovo puštanje iz izraelskog zatvora, zajedno sa još 1.026 palestinskih zatvorenika u zamenu za oslobađanje kidnapovanog izraleksog vojnika Gilada Šilata, tvrdi da je njegova smrt "ili prilika za oslobađanje talaca ili trenutak propasti svih nada".

"Sinvarova smrt je trenutak propasti jer postoje glasine da je on naredio ljudima koji kriju otete taoce da ih likvidiraju u slučaju da on bude ubijen", rekao je Baskin.

Veruje se da je u vreme kada je Sinvar ubijen još oko sto izraelskih talaca bilo u Pojasu Gaze. Od toga njih oko 60 još je u životu.

"Oni koji su preživeli su u riziku da nikada ne budu vraćeni svojim porodicama", izveštava "Haaretz", koji je u nedelju objavio da su visoki američki zvaničnici, uključujući i državnog sekretara Entonija Blinkena, procenili da postoji "mala šansa da se postigne dogovor", s obzirom na tenzije između Izraela i Hamasa.

To potvrdio i jedan visoki izraelski zvaničnik, nekoliko dana nakon Sinvarove smrti:

"Trenutno nema ozbiljnih pregovora o primirju, a Blinken je toga potpuno svestan. Nije jasno kako će Sinvarova smrt uticati na potencijalne pregovore, ako oni uopšte postoje u ovom trenutku".

Geršon Baskin navodi i da nije moguće potvrditi da li je Sinvar izdao naređenje za ubistvo talaca, ali da bi glasine trebalo ozbiljno shvatiti, s obzirom na to koliko se čini da Hamas ne mari za njih.

On je kao primer naveo stravično ubistvo šest talaca u tunelima ispod Rafe, koje se dogodilo krajem avgusta.

Portparol izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari rekao je da je šestoro talaca "Hamas okrutno ubio, neposredno pre nego što su izraelski vojnici stigli do njih".

Oni su identifikovani kao Eden Jerušalmi (24), Karmel Gat (39), Almog Sarusi (26), Aleks Lubnov (26), Ori Danino (25) i Herš Goldberg-Polin (23). Petoro njih je oteto na muzičkom festivalu Nova, dok je Karmel Gat oteta iz kuće u kibucu gde je živela.

Herš Goldberg-Polin je izgubio ruku prilikom eksplozije granate tokom masakra na muzičkom festivalu.

"Videli smo kako je šestoro talaca ubijeno kada je IDF ulazio u tunel. To bi mogla biti situacija sada. Samo ne znamo", naveo je Baskin.

Rekao je da povratak talaca zavisi isključivo od toga da li Izrael može da postigne dogovor sa Hamasom.

"To je trenutak za priliku u kojem bi Izrael trebalo da izda veoma jasnu poruku da će svako ko drži taoca, a oslobodi ih, dobiti slobodan prolaz za sebe i svoju porodicu iz Gaze u drugu zemlju, kao i mnogo novca", tvrdi on i nastavlja:

"Da bi ih podstakao na to, Izrael bi takođe trebalo da se obrati Egiptu i Kataru i da im kaže da brzo obnove pregovore, ne o dogovoru koji se pregovara već skoro četiri meseca bez uspeha, već o dogovoru koji bi brže doneo povratak talaca i koji bi očigledno zahtevao od Izraela da okonča rat".

Rekao je da bi dogovor verovatno značio oslobađanje palestinskih zatvorenika, što je kontroverzna tačka za mnoge Izraelce, koji veruju da bi njihovo oslobađanje jednostavno u budućnosti dovelo do novog napada sličnog onom od 7. oktobra.

Ali Baskin je rekao da je greška razmišljati na taj način:

"Napad od sedmog oktobra nije bio posledica Sinvara. To je bilo zbog toga što okupiramo jedan narod već 56 godina, ne omogućavajući im da veruju da će ikada biti slobodni, ili zatvarajući dva miliona ljudi u Gazi pod siromaštvom i govoreći im da nikada neće moći da napuste Gazu".

Rekao je da se nada da će smrtonosni napad na kraju primorati Izraelce da "suoče se sa zabludom oslanjanja svojih politika prema Palestincima na vojnu silu".

"Za Palestince, lekcija koje treba da nauče je da moraju da se odreknu oružane borbe kao dela njihove strategije oslobođenja. Da li je to ispravno ili pogrešno, oružana borba prvenstveno donosi smrt i razaranje. Svaka osoba koja živi između reke i mora mora imati ista prava kao i svi drugi. Na osnovu tog principa možemo napredovati. Sloboda, samoodređenje, bezbednost i dostojanstvo za sve", zaključuje Baskin.

(Telegraf.rs)