Južna Koreja razmišlja o slanju vojnog tima u Ukrajinu: Hoće da prate trupe iz Severne Koreje

A. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Wikimedia

Južna Koreja razmatra slanje vojnog osoblja u Ukrajinu radi nadgledanja severnokorejskih trupa, koje bi Rusija mogla da uključi u svoju invaziju, izvestila je južnokorejska agencija "Jonhap", pozivajući se na neimenovani vladin izvor.

"Postoji mogućnost da će osoblje biti poslato u Ukrajinu kako bi pratilo taktiku i borbene sposobnosti severnokorejskih specijalnih jedinica poslatih kao podrška Rusiji", rekao je izvor, koji je želeo da ostane anoniman, a prenosi "Kijev Indipendent".

Zvanična Moskva planira da u narednim mesecima angažuje severnokorejske specijalce u ratu protiv Ukrajine, a prema rečima predsednika Volodimira Zelenskog, oko 10.000 severnokorejskih vojnika priprema se da se pridruži ruskoj vojsci.

Načelnik ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov rekao je da će prva grupa od 2.600 vojnika biti raspoređena u Kursku oblast u Rusiji, gde je Ukrajina u avgustu započela prekograničnu ofanzivu i još uvek drži značajne delove teritorije.

Budanov je naveo da se oko 11.000 severnokorejskih vojnika već nalazi u Rusiji i da će "biti spremni za borbu" u Ukrajini do 1. novembra.

Ukoliko tim iz Južne Koreje bude poslat, mogao bi uključivati vojno osoblje iz obaveštajnih jedinica, koje bi moglo analizirati taktiku Pjongjanga ili učestvovati u ispitivanju zarobljenih trupa iz Severne Koreje.

Navodi se i da vlada Južne Koreje razmatra pružanje oružane podrške Ukrajini. Do sada je Seul obezbeđivao samo humanitarnu pomoć Kijevu, iako su se pojavili izveštaji da je zemlja indirektno isporučila artiljerijske granate preko Sjedinjenih Američkih Država.

U junu je Južna Koreja najavila da će preispitati svoju politiku neisporučivanja oružja Ukrajini nakon što su ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un potpisali bezbednosni sporazum u Pjongjangu.

"Dok pratimo znakove vojne saradnje između Severne Koreje i Rusije, mere odgovora će se sprovoditi korak po korak", rekao je izvor za "Jonhap".

Izvor je naveo da će prioritet biti dat odbrambenom oružju u odnosu na ofanzivno naoružanje, dodajući da će Južna Koreja, čak i ako se odluči za isporuku smrtonosnog oružja, prvo razmotriti mogućnost da ga Kijevu dostavi indirektno.

Iako su SAD bile oprezne u potvrđivanju ruskih planova za angažovanje Pjongjanga u ratu, Južna Koreja podiže uzbunu, nazivajući ovaj scenario "ozbiljnom pretnjom po međunarodnu bezbednost".

Južnokorejska Nacionalna obaveštajna služba (NIS) saopštila je da veruje da će Severna Koreja rasporediti četiri brigade ukupne jačine od 12.000 vojnika u rat u Ukrajini, uključujući 1.500 pripadnika specijalnih snaga.

(Telegraf.rs)