Nemačka otvorila Mornarički štab za Baltik, usred rastućih tenzija sa Moskvom

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Tanjug/AP

Nemačka je danas svečano otvorila novi multinacionalni Mornarički štab za Baltik osposobljen da vodi eventualne operacije NATO tokom sukoba.

Kako prenosi Rojters vojna alijansa je povećala fokus na tu oblast zbog rastućih tenzija sa Rusijom.

"Naša poruka partnerima i onima koji su pretnja našem miru je jednostavna: Nemačka čvrsto stoji iza svojih obaveza", rekao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus na svečanosti u Mornaričkom štabu u primorskom gradu Rostoku.

Pistorijus je rekao da će "štab igrati ključnu ulogu u pripremama izveštaja o vojnoj situaciji i u reagovanju na regionalne izazove, uključujući i zaštitu članica NATO i interesa država protiv agresivnih akcija, posebno imajući u vidu blizinu Rusije".

Novi Mornarički štab, sa oko 120 nemačkih i do 60 članova međunarodnog osoblja, predvodiće Nemac na mestu admirala, sa poljskim zamenikom i švedskim načelnikom štaba.

Osoblje Mornaričkog štaba za Baltik dolazi iz 11 zemalja - Danske, Estonije, Finske, Francuske, Britanije, Italije, Letonije, Litvanije, Holandije, Poljske i Švedske.

Otvaranje pomorskog štaba ističe ključni značaj Baltičkog mora za NATO, nakon pogoršanja odnosa sa Rusijom od rata u Ukrajini, i kao odgovor na moskovsku Baltičku flotu sa sedištem u blizini Kalinjingrada.

Obezbeđivanje otvorenih morskih puteva kroz Baltičko more postalo je od vitalnog značaja za NATO od njegovog širenja na istok nakon završetka hladnog rata, kada su se tom savezu priključile Poljska, Litvanija, Letonija, Estonija, kao i Finska i Švedska koje su u procesu pristupa NATO.

U prošlosti je glavna uloga NATO-a bila da blokira ulaz u Baltičko more, da bi sprečio da sovjetska Baltička flota izađe na Severno more, odakle su njeni ratni brodovi mogli da napadnu američke konvoje za snabdevanje, koji su ključni za odbranu Evrope.

NATO danas mora da obezbedi da morski putevi ostanu otvoreni da bi ostala otvorena linija snabdevanja prema baltičkim državama.

(Telegraf.rs/Tanjug)