Preživela masakr Hamasa na muzičkom festivalu i ubila se na svoj 22. rođendan: Nije se oporavila od traume

A. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/AP

Izraelka koja je preživela masakr Hamasaod sedmog oktobra prošle godine, izvršila je samoubistvo na svoj 22. rođendan jer nije uspela da se oporavi od traume.

Širel Golan se borila sa posttraumatskim stresnim poremećajem nakon masakra, potvrdio je njen brat Ejal Golan, preneo je "Dailymail".

Ona je pronađena mrtva 20. oktobra u svom stanu u Poratu, blizu Netanje na severozapadu Izraela, na svoj 22. rođendan. Širel je u dva navrata boravila u bolnici zbog PTSP.

Širel je bila na festivalu Nova u južnom Izraelu sa svojim partnerom Adijem kada su teroristi iz Hamasa napali područje blizu Kibuca Reim i ubili 364 učesnika festivala pre više od godinu dana.

Par se skrivao pod grmom satima i jedva izbegao smrt kada su odbili da uđu u automobil sa 11 drugih posetilaca festivala, koji su pokušavali da se spasu. Svi iz automobila su nedugo potom likvidirani.

Širel i njenog dečka je spasao hrabri policajac Remo Salman El Hozajel, koji ih je odveo na sigurno. On je pomogao u spasavanju oko 200 posetilaca festivala.

U nedeljama nakon masakra, Širel je pokazivala simptome PTSP kao što su disocijacija i povlačenje, rekli su njeni članovi porodice. Jedina pomoć koju je primila došla je od udruženja "Tribe of Nova Community", koje su osnovali preživeli festivala Nova i rodbina žrtava. Ejal je rekao da je njegova porodica pokušavala da se brine o Širel.

"Moja majka je bila primorana da ode u prevremenu penziju kako bi bila pored svoje ćerke. Nismo se pomerili ni milimetar od nje, a jedini put kada smo je ostavili samu bio je danas, kada je odlučila da izvrši samoubistvo", rekao je za izraelsku televiziju Kanal 12.

Njen brat koji je slomljen zbog samoubistva sestre, kaže da oena odluka mora biti poziv na buđenje čitave države. Ministarstvo za socijalnu zaštitu i socijalne usluge Izraela navodno je negiralo tvrdnje da Širel nije bila zbrinuta od strane države.

U izjavi su rekli da je ona "prepoznata i lečena u sistemu socijalne zaštite čak i pre sedmog oktobra, a posebno nakon toga".

Ministarstvo je takođe pozvalo preživele da kontaktiraju njihov 24-časovni hotline ako im je potrebna emocionalna podrška.

(Telegraf.rs)