Novi gensek NATO Mark Rute: Slanje trupa Severne Koreje u Ukrajinu bi eskaliralo sukob

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Rute: Slanje trupa Severne Koreje u Ukrajinu bi eskaliralo sukob

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ako bi Severna Koreja poslala trupe u Ukrajinu da se bore za Rusiju, to bi značajno eskaliralo sukob, izjavio je Mark Rute, generalni sekretar NATO.

Rute, koji je preuzeo dužnost u NATO-u početkom meseca, napisao je na platformi Iks da je razgovarao sa predsednikom Južne Koreje Jun Suk-Jeolom o bliskom partnerstvu Alijanse sa Seulom, sa fokusom na saradnju u oblasti odbrambene industrije i međusobno povezanu bezbednost evroatlantskog i indopacifičkog regiona, preneo je Rojters.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je prošle nedelje da se Severna Koreja sprema da pošalje 10.000 vojnika kao pomoć u ratnim naporima Moskve, kao i da su neki severnokorejski oficiri već raspoređeni na ukrajinskoj teritoriji koja je pod kontrolom ruskih snaga.

Rute i Pentagon su prošle nedelje saopštili da još nisu pronašli dokaze o vojnom prisustvu Severne Koreje na terenu u Ukrajini.

Zapad odavno optužuje Severnu Koreju da snabdeva Rusiju oružjem.

Rusija i Severna Koreja negiraju da su uključene u transfere oružja, a Kremlj je takođe odbacio tvrdnje zvaničnog Seula da je Severna Koreja možda poslala deo svog vojnog osoblja kako bi pomogla Rusiji u ratu protiv Ukrajine.

(Telegraf.rs/Tanjug)