Uoči izbora u SAD, šef Pentagona u poseti Ukrajini u znak američke podrške zvaničnom Kijevu

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP

Samo dve nedelje uoči američkih predsedničkih izbora, koji donose neizvesnost u vezi sa daljom zapadnom podrškom Ukrajini, američki ministar odbrane Lojd Ostin stiže danas u posetu Ukrajini kako bi Kijevu potvrdio podršku SAD.

Tokom Ostinove posete, četvrte i verovatno poslednje na položaju prvog čoveka Pentagona u administraciji predsednika SAD Džozefa Bajdena, vodiće se ozbiljni razgovori o američkim naporima da se pomogne Ukrajini u jačanju odbrane u trenutku kada ruske snage napreduju na bojnom polju, prenosi Rojters.

Međutim, nije se očekivalo da će Ostinova poseta uključiti i dogovore o nekim od najvećih zahteva ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, kao što je ukidanje američkih ograničenja na korišćenje američkog oružja za napade na ciljeve duboko unutar teritorije Ruske Federacije.

Ipak, iako se Bajdenova administracija približava kraju svog mandata, Ostin je signalizirao kontinuitet u američkoj podršci.

"Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu u njenim naporima da brani svoju suverenu teritoriju. Posmatrali smo kako se ova borba razvija tokom vremena i svaki put smo bili spremni da zadovoljimo (ukrajinske) potrebe i doprinesemo efikasnosti na bojnom polju", rekao je Ostin u razgovoru sa novinarima koji su putovali sa njim u Ukrajinu.

Ostin stiže u posetu Kijevu uoči američkih predsedničkih izbora, koji će se održati petog novembra, na kojima se bivši američki predsednik i republikanski kandidat Donald Tramp bori za ponovni mandat u tesnoj političkoj trci sa potpredsednicom SAD Kamalom Haris, kandidatkinjom Demokratske stranke.

Tramp je nagovestio da je manje voljan od Bajdena da nastavi da podržava Ukrajinu, što bi moglo da oslabi vojne i finansijske kapacitete ukrajinskog režima.

"Tokom poslednje dve i po godine video sam dvostranačku podršku za Ukrajinu i očekujem da ćemo je i dalje imati u Kongresu", rekao je Ostin.

(Telegraf.rs/Tanjug)