Gruzija, 2024, uoči izbora, borba za vlast je jaka: "Gruzijci idu u Evropu"

S. Ž.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili juče je na skupu više hiljada pristalica uputila poruku podrške članstvu u EU uoči parlamentarnih izbora.

Ona je poručila da okupljeni na centralnom trgu u Tbilisiju predstavljaju slobodnu Gruziju, preneo je Rojters.

"Ovde su danas društvo i ljudi, Gruzijci, koji idu u Evropu", rekla je Zurabišvili, koja je pozvala okupljene da glasaju protiv partije Gruzijski san.

Kako navodi Rojters, izbori zakazani za 26. oktobar mogu se smatrati testom da li će se Gruzija vratiti u orbitu Rusije ili će zadržati prozapadnu orijentaciju.

EU je prošle godine dodelila Gruziji status kandidata za članstvo, ali su se odnosi znatno pogoršali nakon što je partija Gruzijski san usvojila u maju zakon o "stranim agentima", za koji kritičari navode da je dokaz okretanja ka Rusiji.

Na Trgu slobode u gruzijskoj prestonici juče su se okupile pristalice četiri glavne prozapadne opozicione grupe koje izlaze na izbore narednog vikenda.

Zurabišvili, koja ima uglavnom ceremonijalna ovlašćenja, izabrana je 2018. uz podršku stranke Gruzijski san, ali je od tada postala jedan od njenih najžešćih kritičara, podsetio je Rojters.

Ona je nastojala da dogovori sporazume između opozicionih grupa kako bi svrgli s vlasti Gruzijski san, za koji kritičari u Gruziji navode da je umanjio perspektive zemlje za ulazak u EU.

Ankete pokazuju da je Gruzijski san i dalje najpopularnija partija u zemlji, iako je izgubila deo podrške od 2020. godine, kada je osvojila skoro 50 odsto glasova i tesnu parlamentarnu većinu.

(Telegraf.rs/Tanjug)