Veći deo Kube ponovo bez struje, uprkos pokušajima da se obnovi mreža

E. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP

Elektroenergetski sistem Kube ponovo je sinoć otkazao, uprkos pokušajima tokom dana da se obnovi mreža, saopštilo je kubansko Ministarstvo energetike.

Milioni Kubanaca ostali su bez struje i ranije tokom dana, nakon još jednog delimičnog kvara na elektroenergetskoj mreži, koji je izbio tokom prethodne noći.

Tehnički direktor kubanske Elektromreže (UNE) Lazaro Guera potvrdio je delimični kolaps mreže u zapadnim provincijama Kube, koji je kasno u subotu pogodio i glavni grad Havanu.

Nacionalna električna mreža Kube prvi put se ugasila oko podneva u petak nakon što je najveća elektrana na ostrvu prestala da radi.

Nakon kraćeg uspostavljanja snabdevanja strujom, mreža se drugi put ponovo ugasila u subotu ujutru, da bi se tokom prethodne noći treći put dogodio pad sistema, a nestanci struje su većini stanovnika ostrva onemogućili punjenje telefonskih baterija i priključivanje na internet.

Kubanski ministar energetike i rudarstva, Visente de la O Levi, rekao je da su označena "tri glavna faktora koji utiču na deficit proizvodnje električne energije: stanje infrastrukture, nedostatak goriva i povećanje potražnje".

Dolazak uragana Oskar na istok Kube preti da dodatno zakomplikuje planove vlade da uspostavi redovno snabdevanje strujom, a ceo region, koji očekuje nalet uragana, uglavnom je bez struje i telefonskih komunikacija.

(Telegraf.rs/Tanjug)