Drama u Australiji: Kralj Čarls se suočio sa besnom političarkom, optužila kraljevsku porodicu za "genocid"

E. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/AP

Aboridžanska političarka verbalno je napala kralja Čarlsa i kraljicu Kamilu dok su ulazili u australijski parlament, optužujući članove kraljevske porodice da su "počinili genocid".

Lidija Torp, aboridžinska australijska nezavisna senatorka, prišla je Čarlsu i Kamili nakon što su izašli na scenu pred političarima i zvaničnicima. Odevena u domorodačku haljinu i držeći komad papira, prišla je bini dok su zbunjeni poslanici i gosti stajali pored njih, vičući: "Ti nisi moj kralj".

Vikala je na britanskog kralja i kraljicu dok su oficiri kraljevske zaštite pokušavali da je izvedu iz zgrade, Torp je poručila: "Počinili ste genocid nad našim narodom. Vratite nam našu zemlju, vratite nam ono što ste nam ukrali. Naše kosti, naše lobanje, naše bebe, naše ljude".

"Uništili ste našu zemlju, dali nam ugovor, mi želimo sporazum u zemlji, vi ste genocidni. Ovo nije vaša zemlja, ovo nije vaša zemlja, vi niste moj kralj, niste naš kralj", vikala je, a takođe je odjekivalo i: "Ne moj kralj" i: "J***š koloniju" dok su je izvodili.

Kralj i kraljica se nisu upustili u dešavanja dok se scena odigravala, već su se okrenuli ljudima pored njih dok je muziku svirao orkestar.

Godine 2022, mesec dana pre smrti kraljice Elizabete Druge, Torp ju je nazvala "kolonizatorom" dok je polagala zakletvu u parlamentu.

Bila je prinuđena da ponovi zakletvu vernosti australijskim parlamentarcima dok su kolege uzvikivale: "Nisi senator ako to ne uradiš kako treba".

Torp, koja se prošle godine odvojila od Partije zelenih i postala nezavisni poslanik, navodeći kao razlog nedostatak fokusa stranke na pravima urođenika, kasnije je nazvala ceremoniju "arhaičnom i smešnom".

Nakon ovog incidenta, planirana kraljevska šetnja ispred parlamenta navodno je trajala samo nekoliko minuta nakon komešanja u sali, ali je portparol Bakingemske palate negirao da je prekinut zbog gužve u sali i rekao da je raspored tekao 15 minuta.

Dodali su: "Nije prekinut, program je trajao 15 minuta nakon susreta sa ogromnim brojem ljudi koji su se pojavili na ratnom spomeniku. Nažalost, uprkos najboljim nastojanjima Njihovih Veličanstava, ne mogu svi biti pozdravljeni lično. Kralj i kraljica su, naravno, veoma zahvalni za svu podršku. Bilo je mnogo dirljivih pojedinačnih priča o ljudima koji su se potrudili da budu tamo istinitiji pokazatelj raspoloženja dana (više) nego usamljeni bučni demonstrant".

Ranije tog dana kralj je dočekan u Kanberi tako što je postao prvi britanski monarh koji je učestvovao u autohtonoj "ceremoniji pušenja". Čarls je zamislio da autohtone zajednice Australije stavi u srce svoje prve kraljevske turneje od njegove dijagnoze raka.

(Telegraf.rs/Mirror)