Milićević na manifestaciji "Dečije igre bez granica": Očekujemo vas u Srbiji kada završite škole i fakultete

I. N.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Dušan Veljović

Đorđe Milićević, ministar bez portfelja zadužen da prati stanje, predlaže mere i učestvuje u koordinaciji aktivnosti u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom prisustvovao je manifestaciji „Dečije igre bez granica“ u Toriju de Kvartezolu u Vićenci i tom prilikom je deci koja pohađaju dopunsku školu uručio udžbenike i zastave.

"Naša budućnost, naša deca su ona snaga koja će nastaviti da čuva i neguje vrednosti na kojima se temelji srpski narod. Zato je kontinuirano održavanje i razvijanje veza svakog od vas sa maticom Srbijom od neprocenjive važnosti“, rekao je ministar Milićević i dodao da ga posebno raduje činjenica da se broj učenika u dopunskim školama povećava iz godine u godinu, što je znak da smo na pravom putu.

"Naša država pruža podršku u ovom procesu, obezbeđujući bukvare za prvake i lektire za sve starije učenike. To je naš način da se povežemo sa vama, da vam pomognemo da još više zavolite Srbiju, i da, kada jednog dana završite škole i fakultete, donesete to znanje natrag u Srbiju, gde vas uvek čekamo raširenih ruku“, poručio je ministar.

Milićević je istakao veliki značaj sporta kroz manifestaciju „Dečije igre bez granica“.

"Ove igre, koje se održavaju od 2016. godine, ne samo da pružaju priliku deci da se zabave i takmiče, već su i važan način da razvijaju timski duh, fer plej i zdrav način života. Kroz sport učimo kako da radimo zajedno, da poštujemo jedni druge i da se trudimo da budemo najbolji što možemo", naveo je.

"Jednog dana, kada završite škole i fakultete, očekujemo vas u Srbiji, da svoje znanje i iskustvo primenite ovde. Ali, ne mogu vam poželeti dobrodošlicu u Srbiju, jer vi niste gosti – Srbija je kuća svih nas i vi ste u njoj svoji u svojoj kući, gde god da se nalazite. Nastavite da učite srpski jezik, da negujete svoje običaje i kulturu, jer samo tako ćemo sačuvati naše korene i jedinstvo. Pamtite, Srbija je uvek tu za vas, i vi ste deo nje, gde god živeli“, zaključio je ministar Milićević.

Dopunske škole, koje danas funkcionišu u čak 22 zemlje širom sveta pohađa 9.704 učenika srpskog porekla, a nastava u njima dopunjuje redovno obrazovanje predmetima predmetima poput Srpskog jezika, Moje otadžbine Srbije i Osnova kulture.

(Telegraf.rs)