Prelazili odvojeno granicu: Šta se do sad zna o slučaju balkanskog tajkuna koji je oteo decu i odveo ih u Niš?

I. N.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: MUP

I dalje traje istraga o slučaju otmice troje dece balkanskog tajkuna Adrijana Martijana, koja su, zajedno sa njim, pre nekoliko dana pronađena u Srbiji.

Rumunski milioner je uhapšen i sumnjiči se da je oteo svoju decu i pretio rumunskim vlastima. Istraga pokušava da ustanovi i ko je sve učestvovao u ovom krivičnom delu, koje je diglo čitav Balkan na noge.

Prvi nalazi istrage pokazuju da su brat i dve sestrice prešli granicu jedan po jedan, svaki u pratnji nekog odraslog čoveka. U toku je i istraga protiv pripadnika granične policije, jer je trebalo da spreče da deca pređu granicu.

Podsetimo, deca su pronađena 17. oktobra u Nišu.

Adrijan Martijan je juče vraćen za Rumuniju u ranim jutarnjim satima, dok su mališani Antonio, Ranija i Raisa, koji imaju 7, 9 i 11 godina, predata Centru za socijalni rad.

"Nisam ništa uradio"

Prema navodima medija, balkanski tajkun je prilikom saslušanja uporno tvrdio da nema nikakve veze sa otmicom mališana. On je rekao da je njega kontaktirala "grupa misterioznih otmičara", koja je decu potom ostavila u Srbiji.

On je tvrdio da su decu oteli stranci, te da je sa njima pričao na italijanskom.

Foto: MUP

"Oteli su decu na zahtev njihove majke i njenog ljubavnika", navodno je rekao balkanski tajkun na saslušanju.

Majka je sve vreme insistirala da nema nikakve veze sa otmicom troje mališana.

"Nisam organizovala otmicu jer sam ja mogla da uzmem svoju decu kad god, ne da ih kidnapujem", rekla je Roksana.

Nakon saslušanja, rumunskom milioneru je određeno zadržavanje do 24 sata, dok je automobil u kojem su bila deca zaplenjen i biće detaljno iskontrolisan.

Policija je u međuvremenu privela još jednu osobu, koja se sumnjiči da je pomogla balkanskom tajkunu prilikom otmice.

Martijan se tereti da je prekršio meru zabrane prilaska deci, koja mu je ranije izrečena. Takođe, tereti se i da je dao lažan iskaz policiji, te da je učestvovao u akciji prebacivanja dece preko granice.

"Istraga ide u svim pravcima", rekao je Bogdan Nicu iz rumunske policije.

Poznato je i da su inspektori prikupili snimke sigurnosnih kamera iz više delova Rumunije, kako bi proverili kojim putem su deca dovedena do granice sa Srbijom.

Prema nezvaničnim saznanjima, deca nisu istog dana prešla granicu, već su odvojeno prelazili u periodu od 13. do 17. oktobra.

(Telegraf.rs)