Snimao rat u Jugoslaviji, a sada je svirepo ubijen: Poznatom fotoreporteru presudio sin (19)

Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Facebook/Paul Lowe

Fotoreporter koji je izveštavao o ratovima u Jugoslaviji 1990-ih, o padu Berlinskog zida i izlasku Nelsona Mandele iz zatvora i drugim velikim događajima u svetu, ubijen je nožem tokom vikenda na planini San Gabrijel u Kaliforniji, SAD, za šta je optužen njegov 19-godišnji sin Emir Abadžić Lou.

Pol Lou (60) je bio britanski fotograf, ratni novinar i profesor sukoba, mira i imidža na Londonskom koledžu za komunikacije Univerziteta umetnosti u Londonu. Njegov sin, pošto ga je ubio, viđen je kako odlazi s mesta ubistva, a potom je nedaleko učestvovao u saobraćajnom udesu. Uhapšen je na osnovu dokaza s mesta ubistva i svedoka, a i priznao je policiji da je ubio oca.

Univerzitet umetnosti u Londonu je saopštio da je "rad Pola Loua imao revolucionarni uticaj u predstavljanju rata i sukoba, a kasnije i u složenim kulturnim pregovorima koji su uključeni u njegov rad na miru i pomirenju".

Univerzitet je dodao da je on "ostavio neverovatno nasleđe kao nagrađivani fotograf, pisac, kritičar i, ne manje važno, kao istinski saosećajni edukator".

Njegova knjiga "Bosanci" je dokumentovala deset godina rata i posleratnu situaciju u BIH. Objavljena je 2005. godine.

(Telegraf.rs)