Severnokorejski vojnici stigli u Rusiju? Šire se navodni snimci: "Ima ih na milione"

Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP

Društvene mreže na ruskom jeziku objavile su ono što bi navodno mogao biti prvi vizuelni dokaz da je Severna Koreja poslala trupe da pomognu Moskvi u njenom ratu protiv Ukrajine.

Dva video snimka, koja su prvo objavili prokremljovski vojni blogeri na Telegramu, a kasnije ih je preuzela istražna novinska agencija, prikazuju nešto što izgleda kao severnokorejske pešadijske trupe u vojnoj bazi.

- Ima ih na milione - čuje se glas na ruskom dok to neko kao da potajno snima.

Politiko nije mogao nezavisno da proveri istinitost video snimaka ili njihovog sadržaja.

Snimak je počeo da kruži internetom nakon što je šef NATO-a Mark Rute rekao novinarima u petak da ne može da "potvrdi izveštaje da su Severnokorejci sada aktivno, kao vojnici, uključeni u rat".

Telegraf nije mogao da nezavisno proveri verodostojnost snimaka, prenosi Jutarnji list.

List Agencija piše da je snimak verovatno snimljen u blizini sela Sergejevka na krajnjem istoku Rusije, koje se nalazi oko 200 kilometara od Severne Koreje.

Glasine o umešanosti Pjongjanga u rat u Ukrajini su se kovitlale otkako je Južna Koreja objavila javno upozorenje da Pjongjang planira da pojača svoje učešće u ratnoj mašini Kremlja, od pružanja artiljerije do slanja oko 12.000 vojnika. Ove nedelje su zvaničnici u Kijevu ponovili ta upozorenja.

Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje izvestila je u petak da je 1.500 pripadnika specijalnih snaga već raspoređeno u Rusiji.

Komentarišući glasine o umešanosti Severne Koreje u rat, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je prošle nedelje da je to "još jedna lažna vest".

(Telegraf.rs)