"Putin greši ako misli da ćemo se umoriti od pomaganja Ukrajini": Jasna poruka šefa NATO-a sa samita u Briselu

A. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP

Novi generalni sekretar NATO-a Mark Rute izjavio je danas u Briselu da će Savez nastaviti s pružanjem podrške Ukrajini i da Rusija greši ako misli da će se NATO umoriti u pružanju pomoći.

“Ruski predsednik Vladimir Putin bio bi pogrešno savetovan ako misli da ćemo odustati od pomaganja Ukrajini, nastavićemo to da radimo koliko god bude potrebno”, rekao je Rute na konferenciji za novinare nakon dvodnevnog sastanka ministara odbrane država članica NATO-a.

U okviru tog sastanka sinoć je održan sastanak Saveta NATO-Ukrajina, na kojem je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predstavio svoj plan pobede za okončanje rata.

Prva tačka tog plana je pozivnica za članstvo Ukrajine u NATO-u. Na pitanje kada bi Ukrajina mogla da računa na pozivnicu, Rute je izbegao odgovor i istakao da će Ukrajina sigurno jednog dana biti članica, samo je pitanje kada će se to dogoditi.

“Ali, to nije bio glavni fokus sinoćnje rasprave, glavna tema je bila kako osigurati da niko u Moskvi ne misli da ćemo usporiti u pomaganju Ukrajini, nego da želimo da pojačamo našu industrijsku proizvodnju, da pomognemo ukrajinsku odbrambenu industriju”, rekao je glavni sekretar.

Rute je upozorio da Rusija i dalje ostaje glavna sigurnosna pretnja za saveznike, da će NATO nastaviti sa modernizovanjem svoje sposobnosti i sprovoditi zajedničke vežbe kako bi osigurao da njegove konvencionalne i nuklearne sposobnosti ostanu snažne.

Istakao je da Putin sve više pribegava neodgovornoj retorici, kazavši da “Moskva može biti glasna, ali da je NATO snažan”. Rute je rekao da u ovom trenutku ne može da potvrdi informacije prema kojima su severnokorejski vojnici poslati u pomoć ruskim snagama u Ukrajini.

"U ovom trenutku naš službena pozicija je da ne možemo potvrditi da su Severnokorejci aktivno angažovani kao vojnici u ratnim naporima, što se naravno može promeniti", rekao je Rute.

(Telegraf.rs)