Penzionerka iz Džordžije u 81. godini prvi put glasala: Muž joj decenijama branio da ide na izbore

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Facebook

Beti Kartlidž iz Džordžije, iako ima 81 godinu, prvi put je sada bila na izborima za predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

Ona je iskoristila pravo i izašla je na prevremeno glasanje u ovoj američkoj saveznoj državi, a ranije to nije učinila jer joj je suprug decenijama zabranjivao da učestvuje na izborima.

Kako prenosi "Dailymail", njen muž joj je rekao da ne misli da treba da glasa - tako da njih dvoje nisu ni izlazili na izbore. Rekla je da je razmišljala o tome pre, ali je objasnila da nije znala da čita ili piše.

"Bila sam udata za njega 64 godine, znala sam sve o njemu. Ali to nikada nije bilo nešto o čemu je razgovarao niti je to želeo da uradi", rekla je ona za "Washington Post".

Ali sada, Beti je imala priliku da izađe na izbore i to je učinila, nakon što joj je muž preminuo prošle godine. Uz pomoć svoje nećake Vande Mur Kartlidž ona se registrovala za glasanje i otišla je na prevremeno glasanje u Kovingtonu.

U Džordžiji je do sada više od 600.000 birača iskorisitlo svoje pravo i izašlo na glasanje pre petog novembra, za kada su izbori zakazani.

"Danas imam 81 godinu, ali u nedelju ću napuniti 82. Htela sam da glasam, zaista. Žao mi je što sam čekala ovoliko dugo", rekla je Beti za "WSB-TV2" i dodala:

"Bila sam tako mlada kada smo se venčali, nikada nisam stvarno razmišljala o tome. A onda sam ostarila i pomislila da glasanje neće imati nikakav značaj.

Bili su 64 godine u braku: Beti sa mužem Foto: Facebook

Nakon glasanja ona je bila zadovoljna:

"Bilo je sjajno, bilo je dobro. Ako budem ovde ponovo ću doći".

Prevremeno glasanje na predsedničkim izborima u SAD počelo je već u 15 američkih saveznih država.

(Telegraf.rs)