NATO pokreće svemirski plan za Arktik kako bi se suprotstavio Vladimiru Putinu

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP

NATO alijansa je u četvrtak pokrenula planove za razvoj vojne satelitske komunikacione mreže za Arktik, s ciljem jačanja odbrane protiv sve agresivnijih poteza Rusije na severu.

Na marginama sastanka ministara odbrane NATO u Briselu, grupa od 13 zemalja dogovorila je da unapredi inicijativu "Northlink" za izgradnju svemirskih komunikacionih sistema širom Arktika koristeći postojeće komercijalne satelite, preneo je "Politiko".

Plan podrazumeva "iskorišćavanje usluga iz konstelacija komunikacionih satelita" kako bi se ponudila pouzdana "multinacionalna komunikaciona mreža za Arktik", saopštio je NATO.

Alijansa ne upravlja svojim satelitima, ali nakon što je svemir proglašen petim ratnim pozorištem NATO 2018. godine, već naredne godine je u vojnoj bazi Ramštajn u Nemačoj otvoren svemirski komandni centar.

Rusija, koja se takođe graniči sa Arktikom, u poslednje vreme je povećala svoje operacije u toj regiji, uz upozorenje o mogućim napadima na satelite u tom području.

Danska, Kanada, Island, Norveška i Sjedinjene Američke Države kontrolišu arktičku teritoriju i članice su NATO, zajedno sa Švedskom i Finskom, koje su nedavno pristupile Alijansi.

Sve te zemlje su se složile sa pismom namere o "Northlink", zajedno sa Francuskom, Nemačkom, Mađarskom, Italijom, Luksemburgom i Holandijom.

Odvojeno, oko 14 članica NATO dogovorilo je pokretanje takozvane inicijative "Starlift" kako bi radile na obezbeđivanju kapaciteta za lansiranje raketa u četvrtak.

Ta alijansa uključuje Belgiju, Finsku, Francusku, Nemačku, Mađarsku, Italiju, Luksemburg, Holandiju, Norvešku, Španiju, Švedsku, Tursku, Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države.

(Telegraf.rs)