Balkanski tajkun pred sudom jer je decu ilegalno doveo u Srbiju: Ona odbila da idu kod majke, evo gde su sada

A. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP Srbije)

Troje dece balkanskog tajkuna iz Rumunije, Adrijana Martijana, čiji je nestanak prijavljen početkom nedelje, pronađena su sa svojim ocem u Srbiji. Biznismen je pre toga pozvao tužioca i rekao mu da ide sa decom u Rusiju. Nadležni još ne objašnjavaju kako je uspeo da napusti zemlju. Zakonski, deca su pod starateljstvom majke, a otac ne sme da im prilazi. Maloletnike su srpske vlasti, zajedno sa ocem, dovele u Rumuniju.

U pratnji srpskih policajaca, troje maloletnika stigla su oko 6 sati ujutru, na granični prelaz Đerdap 1. Ovde su decu čekali rumunski agenti, ali i socijalni radnici.

Sudskim nalogom utvrđeno je da deca moraju da budu kod majke. Međutim, deca su to odbila, pa će sada sve troje biti pod staranjem rumunske države.

Ubrzo nakon toga, Adrijan Martijan je takođe doveden u Rumuniju pod pratnjom srpskih vlasti. On će izaći pred istražitelje kako bi dao objašnjenja.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP Srbije)

Nakon što je dečiji nestanak prijavljen početkom nedelje, Adrijan Martijan je juče ujutru poslao policiji snimak na kojem se pojavljuju njegova deca sa njim. Rekao im je da su ga navodni kidnaperi kontaktirali i da su pristali da predaju decu. Rekao je da će sa decom otići u Rusiju.

Međutim, on je juče popodne zajedno sa decom pronađen u Nišu u našoj zemlji.

"U ovom trenutku troje maloletnika je van svake opasnosti. Zahvaljujemo se srpskoj policiji i svim unutrašnjim i spoljnim partnerima, na odličnoj saradnji u vođenju ovog slučaja", navodi se u saopštenju rumunske policije.

Međutim, ostaje da se razjasni kako su prešli granicu.

Foto: Privatna arhiva/Poliția Română

"Teritorijalna služba granične policije Mehedinti, preko radnika Sudske policije, sprovodi istrage o krivičnom delu lažnog prelaska državne granice, radi utvrđivanja načina na koji su maloletnici napustili državnu teritoriju. Po završetku će biti preduzete zakonske mere", rekla je Korina Moraru, portparol granične policije Mehedinti.

Prema nekim saznanjima iz istrage, u nedelju, 13. oktobra, mališani su viđeni na benzinskoj pumpi. Bili su u automobilu u vlasništvu njihovog oca, ali ga je vozio neko njemu blizak.

Čovek za volanom je kasnije viđen kod Đerdapa 1, na granici sa Srbijom. Hipoteza istražitelja je da su mališani napustili zemlju skriveni u kamionu drugog poznanika Martijana. Najstariji sin biznismena uveren je da je sve orkestrirao njegov otac.

Adrijan Martijan i njegova bivša supruga već dve godine se bore za starateljstvo nad troje dece. Pošto ga je nalog sprečio da priđe na više od 120 metara od dece, biznismen je decu smestio u kuću, gde ih je čuvala dadilja. Živeo je u prikolici u blizini.

"Ne mislim da je Martijan spavao u prikolici, udaljenoj 120 metara. Apsolutno sam uverena da je spavao u kući sa decom. To je, kažem, vrlo jasan dokaz kršenja ovog naređenja. A ovakva situacija je isključivo zbog nemogućnosti i neaktivnosti nadležnih da preduzmu zakonske mere", rekla je Delija Bota, advokat majke dece.

Ako se ispostavi da je milioner umešan u nestanak dece, može biti optužen za otmicu. Pored toga, prekršio je naređenje o zabrani prilaska i samo za to mu preti kazna do 5 godina zatvora.

(Telegraf.rs)