Kako je Izrael pronašao i ubio vođu Hamasa: Tragali za njim od prošle godine, likvidiran u slučajnom susretu

A. M.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto:

Izraelska vojska je duže od godinu dana tragala za vođom Hamasa, koji je nestao u Gazi nedugo nakon što je organizovao masakr 7. oktobra 2023.

Jahja Sinvar (61), vođa Hamasa, navodno je veći deo vremena proveo skrivajući se u tunelima ispod Pojasa Gaze, zajedno s telohraniteljima i "ljudskim štitom" izraelskih talaca, piše BBC.

Međutim, čini se da je na kraju stradao u slučajnom susretu s izraelskom patrolom u južnoj Gazi. Taoci nisu pronađeni.

Detalji o njegovoj smrti tek pristižu, a ovo se do sada zna:

Rutinska patrola

Izraelska vojska (IDF) navodi da je jedinica iz 828. brigade Bislamač u sredu patrolirala područjem Tal al-Sultan kod Rafe. Identifikovana su tri militanta i u sukobu s izraelskim vojnicima su ubijeni.

U početku ništa nije ukazivalo na posebnu važnost ovog sukoba, pa se vojnici nisu vraćali na mesto događaja do četvrtka ujutro.

A onda se, prilikom pregleda tela, otkrilo da je jedno od njih bilo zapanjujuće slično vođi Hamasa.

Foto:

Međutim, telo je ostalo na mestu zbog sumnje na postavljene mine, pa je deo prsta poslat na testiranje u Izrael. Njegovo telo je na kraju izvučeno i prebačeno u Izrael kasnije tog dana, nakon što je područje osigurano.

Danijel Hagari, portparol IDF-a, izjavio je da njegove snage nisu znale da je Sinvar tamo, ali su nastavile s operacijama.

Rekao je da su vojnici identifikovali trojicu muškaraca kako trče iz kuće u kuću, a Sinvar je bio među njima.

Muškarac identifikovan kao Sinvar je pobegao u jednu od zgrada i ubijen je nakon što je lociran dronom.

Veruje se da niko od talaca koje je Sinvar koristio kao ljudski štit nije bio prisutan, a njegova mala pratnja sugeriše da je ili pokušavao da se pomeri neprimećeno ili je izgubio mnoge od onih koji su ga štitili.

Snimci dronova koje je izraelska vojska objavila kasno u četvrtak pokazuju poslednje trenutke Sinvara pre nego što je ubijen. Čini se da je snimak snimljen iz drona koji leti kroz otvoreni prozor uglavnom uništene zgrade.

Prilazi čoveku pokrivene glave koji sedi u fotelji na prvom spratu kuće koja je zatrpana ruševinama.

Čovek, za koga se čini da je povređen, zatim baca štap na dron i video se završava.

Sinvar je eliminisan

Izrael je juče posle podne prvi put objavio da istražuje mogućnost da je Sinvar ubijen.

Nekoliko minuta nakon te objave, na društvenim mrežama su se pojavile slike tela muškarca sa sličnim crtama lica kao Sinvar, koji je pretrpeo teške povrede glave.

Međutim, službenici su upozorili da identitet trojice ubijenih muškaraca u tom trenutku nije mogao da bude potvrđen.

Ubrzo nakon toga izraelski izvori su potvrdili da su "sve sigurniji" da su ga ubili. Sve potrebne pretrage su obavljene, a Izrael je kasnije potvrdio da je Sinvar eliminisan.

Benjamin Netanijahu, izraelski premijer, izjavio je da je "zlo pretrpelo jak udarac, ali je upozorio da rat u Gazi nije gotov".

Foto:

Sinvarovo ubistvo bio je glavni cilj Izraela, koji ga je označio za eliminaciju ubrzo nakon masakra 7. oktobra 2023. No, njegova smrt ne znači kraj rata u Gazi.

Dok je Netanijahu rekao da je izravnao račune, naglasio je da će rat trajati sve dok se ne spasi preostali 101 talac, koje Hamas još uvek drži.

"Porodicama talaca želim da kažem: ovo je važan trenutak u ratu. Nastavićemo borbu dok se svi vaši voljeni, naši voljeni, ne vrate kući", poručio je on.

U Izraelu, porodice talaca izrazile su nadu da bi sada moglo doći do prekida vatre kako bi se njihovi bližnji vratili.

(Telegraf.rs)