Vlasti se spremaju da pogube oca osuđenog na smrt u slučaju "sindroma potresene bebe": Sve ukazuje da je nevin

A. M.
Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto: Tanjug/AP

Pogubljenje Roberta Robersona, autističnog oca u središtu kontroverznog slučaja "sindrom potresene bebe", trebalo bi da se nastavi nakon što je odbor za pomilovanje i uslovnu slobodu Teksasa u sredu jednoglasno glasao protiv pomilovanja.

Roberson (57) trebalo bi da bude pogubljen smrtonosnom injekcijom u četvrtak, 17. oktobra zbog smrti njegove dvogodišnje ćerke Niki Kertis 2002. godine.

Prema evidenciji glasanja odbora, šest panelista jednoglasno je odlučilo protiv zamene smrtne kazne manjom kaznom i odlaganje izvršenja od 180 dana.

Odbor za uslovni otpust nema ovlašćenje da zaustavi pogubljenje, ali guverner Greg Abot može da odobri pomilovanje nakon što dobije preporuku odbora. Guverner takođe može da odobri jednokratno odlaganje izvršenja od 30 dana bez preporuke odbora.

Grupa od 34 medicinska profesionalca iz celog sveta poslala je pismo panelistima u kojima se navodi da je Niki umrla od kombinacije teške nedijagnostikovane hronične virusne upale pluća udružene sa sekundarnom akutnom bakterijskom pneumonijom.

"Drugim rečima, nije bilo ubistva. Roberson nije trebalo da bude osuđen, a kamoli osuđen na smrt", napisala je grupa.

Robersonovi advokati su u ponedeljak podneli hitan zahtev teksaškom apelacionom sudu za odlaganje pogubljenja, pozivajući sud da razmotri medicinske i naučne dokaze koji dokazuju da je Niki umrla od posledica bolesti, nesreće i neodgovarajućih lekova.

Sledećeg dana, grupa državnih zakonodavaca poslala je pismo sudu tražeći odlaganje do kraja sednice 2025. kako bi zakonodavci mogli da razmotre izmene zakona koji utiču na slučaj.

Apelacioni krivični sud je narednog dana odbio sve Robersonove podneske iz proceduralnih razloga. Njegovi advokati su u sredu uveče zatražili od Vrhovnog suda Sjedinjenih Država da odloži njegovo pogubljenje, prenosi Independent.

Foto: Tanjug/AP

Roberson bi bio prva osoba ikada pogubljena u vezi sa sindromom, koji je naučna zajednica diskreditovala. Norman Gutkelč, britanski pedijatar zaslužan za otkrivanje "sindroma potresene bebe", rekao je za The Washington Post 2015. da veruje da je obrazloženje iza nekih krivičnih osuda koje se pozivaju na nauku "bilo pogrešno".

Nekoliko dana pre smrti svoje ćerke, Roberson je odveo Niki u hitnu pomoć jer je patila od respiratorne infekcije, dijareje i povraćanja. Lekar je prepisao Phenergan i Roberson je odveo Niki kući. Sledećeg dana je dobila temperaturu i dobila je još jednu dozu leka u kombinaciji sa kodeinom.

Federalna uprava za lekove više ne preporučuje ovu kombinaciju deci zbog rizika od indukovanih poteškoća sa disanjem i smrti. Niki je imala dugu istoriju hroničnih zdravstvenih stanja, uključujući disajnu apneju, navodi se u zapisima.

Roberson je kasnije sa ćerkom napustio bolnicu, odveo je kući i stavio u krevet.

Sledećeg jutra, kako je rekao, probudio se zbog čudnog plača i pronašao Niki na podu u podnožju kreveta. Kaže da ju je utešio i njih dvoje su ponovo zaspali, navodi se u sudskim podnescima. Kada se kasnije tog jutra probudio, rekao je da je Niki bila u nesvesti sa plavim usnama. Tvrdi da je pokušao da je oživi i odvezao je u hitnu pomoć, ali je već imala znake oštećenja mozga, uključujući fiksirane i proširene oči.

Prevezena je u Dečiji medicinski centar u Dalasu, gde je umrla od zadobijenih povreda 1. februara 2002. godine.

Pedijatar je utvrdio da je zlostavljanje bilo faktor u smrti devojčice, nakon što je pronašao znakove na njenom telu koji su tipično povezani sa "sindromom potresene bebe", koji je uključivao subduralni hematom, oticanje mozga i krvarenja u mrežnjači. U to vreme, medicinska zajednica je verovala da simptomi znače da je dete nasilno potreseno i možda udareno o tupu površinu.

Medicinski islednik je Nikinu smrt proglasio ubistvom. Medicinski radnici i istražitelji nisu dalje istraživali incident niti su uzeli u obzir njene prepisane lekove i prethodne bolesti.

Niko drugi nije bio sa Niki u vreme njene smrti, a Roberson je imao isključivo starateljstvo. Nikina majka je bila beskućnica i zavisna od droge. Služba za zaštitu dece uzela ju je pri rođenju, mnogo pre nego što je Roberson identifikovan kao devojčicin otac.

Vlasti su optužile Robersona za teško ubistvo dan nakon što je umrla i on je osuđen na smrtnu kaznu.

Njegovo ponašanje u hitnoj pomoći - koje lekari, medicinske sestre i policija smatraju bezbrižnim, koji su verovali da je to znak njegove krivice - zapravo je bila manifestacija poremećaja iz autističnog spektra, koji nije bio dijagnostikovan do 2018.

Medicinski stručnjaci koriste termin sindrom potresene bebe kada pričaju o vrsti nasilne traume glave koja može biti rezultat nasilnog drmusanja ili drhtanja i udara u glavu bebe ili malog deteta, što potencijalno može dovesti do smrti ili trajnog neurološkog invaliditeta, prema Nacionalnom centru o sindromu potresene bebe.

(Telegraf.rs)