Da li se severnokorejske trupe bore na strani Rusije u ratu sa Ukrajinom? Šta se krije iza ovih navoda

A. M.
Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto: Tanjug/AP

Ruska armija formira jedinicu od oko 3.000 Severnokorejaca, rekao je za BBC ukrajinski vojno-bezbednosni izvor, u poslednjem izveštaju koji sugeriše da Pjongjang stvara bliski vojni savez sa Kremljom.

BBC piše da do sada nije video bilo kakve znake formiranja tako velike jedinice na ruskom Dalekom istoku, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je izveštaje o umešanosti Severne Koreje.

"Ovo nije samo britanska obaveštajna služba, to je i američka obaveštajna služba. Oni to izveštavaju sve vreme, ne daju nikakve dokaze", rekao je on.

Nema sumnje da su Moskva i Pjongjang produbili nivoe saradnje poslednjih meseci. Severnokorejski lider Kim Džong Un poslao je Vladimiru Putinu rođendansku poruku prošle nedelje u kojoj ga je nazvao svojim "najbližim saborcem".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski govorio je o pridruživanju Severne Koreje ratu, a ministar odbrane Južne Koreje je ovog meseca rekao da je šansa za razmeštanje Severne Koreje u Ukrajini "veoma verovatna".

Sada se postavlja pitanje koliki je broj Severnokorejaca koji su navodno poslati u Rusiju.

Vojni izvor na ruskom Dalekom istoku potvrdio je za BBC da je "stigao određeni broj Severnokorejaca" i da su stacionirani u jednoj od vojnih baza u blizini Usurijska, severno od Vladivostoka. Ali izvor je odbio da navede precizan broj, osim da ih nije bilo "apsolutno ni blizu 3.000".

Vojni stručnjaci su rekli za BBC da sumnjaju da jedinice ruske vojske mogu uspešno da prime hiljade severnokorejskih vojnika.

"U početku nije bilo tako lako uključiti stotine ruskih zatvorenika - a svi ti momci su govorili ruski", rekao je za BBC jedan analitičar, koji je u Rusiji pa nije želeo da bude imenovan.

Čak i da ih ima 3.000, to ne bi bilo veliko u smislu bojnog polja, ali SAD su zabrinute koliko i Ukrajina.

"To bi značilo značajno povećanje njihovog odnosa", rekao je portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler, koji je to video kao "novi nivo očaja Rusije" usred gubitaka na bojnom polju.

Još u junu je Vladimir Putin nazdravio "mirnom i odbrambenom" paktu sa Kim Džong Unom.

Foto: Tanjug/AP

Postoji i sve više dokaza da Severna Koreja snabdeva Rusiju municijom, što je nedavno pokazalo pronalaženje projektila u ukrajinskoj oblasti Poltava.

Izveštaji o minama i granatama koje je isporučio Pjongjang datiraju iz decembra 2023. u Telegram četovima koji uključuju ruske vojne zajednice.

Ruski vojnici, stacionirani u Ukrajini, često su se žalili na standard municije i da je na desetine vojnika ranjeno.

Kijev sumnja da se jedinica severnokorejskih vojnika sprema u regionu Ulan-Ude blizu mongolske granice uoči raspoređivanja u rusku provinciju Kursk, gde su ukrajinske snage izvršile upad još u avgustu.

"Oni bi mogli da čuvaju neke delove rusko-ukrajinske granice, što bi oslobodilo ruske jedinice za borbu na drugim mestima. Isključio bih mogućnost da će se ove jedinice odmah pojaviti na prvoj liniji fronta", rekao je Valerij Rjabih, urednik ukrajinske publikacije Defence Express.

Severna Koreja možda ima oko 1,28 miliona aktivnih vojnika, ali njena vojska nema skorašnja iskustva u borbenim operacijama, za razliku od ruske vojske.

Pjongjang je sledio stari sovjetski model u svojim oružanim snagama, ali je nejasno kako bi se njegova glavna snaga motorizovanih pešadijskih jedinica mogla uklopiti u rat u Ukrajini. Zatim, tu je očigledna jezička barijera i nepoznavanje ruskih sistema što bi zakomplikovalo sve borbene uloge.

To ne sprečava da vojska Severne Koreje učestvuje u ruskom ratu u Ukrajini, ali ih stručnjaci najviše priznaju po svojim inženjerskim i građevinskim sposobnostima, a ne po borbi.

Ono što oboje imaju su zajednički podsticaji - Pjongjangu su potrebni novac i tehnologija, Moskvi vojnici i municija.

"Pjongjang bi bio dobro plaćen i možda bi dobio pristup ruskoj vojnoj tehnologiji, koju bi inače Moskva nerado prebacila Severnoj Koreji", kaže Andrej Lankov, direktor Korejske grupe za rizik.

"To bi takođe dalo njihovim vojnicima pravo borbeno iskustvo, ali postoji i rizik od izlaganja Severnokorejaca životu na Zapadu, koji je znatno prosperitetnije mesto", dodaje on.

Za Putina postoji hitna potreba da nadoknadi značajne gubitke tokom više od dve i po godine rata.

Foto: Tanjug/AP

Valerij Akimenko iz britanskog Centra za istraživanje sukoba veruje da bi raspoređivanje Severnokorejaca pomoglo ruskom lideru da se izbori sa prethodnim krugom obavezne mobilizacije koji nije prošao dobro.

"Pa on misli, kako se ruski redovi proređuju od strane Ukrajine, kakva briljantna ideja - zašto ne dozvoliti Severnokorejcima da se bore?", objašnjava Akimenko.

Predsednik Zelenski je očigledno zabrinut kako bi ovaj neprijateljski savez mogao da se razvija, dok sa druge strane nije bilo čizama zapadnih trupa na tlu Ukrajine od straha od eskalacije.

Međutim, ako se potvrde izveštaji o stotinama Severnokorejaca koji se spremaju za raspoređivanje, ideja o stranim čizmama na terenu u ovom ratu bi izgledala manje zabrinjavajuća za Vladimira Putina, zaključuje BBC.

(Telegraf.rs)