Bivši meksički šef sigurnosnih službi dobio 38 godina robije: Bio je glavni pion narko-kartela u vlasti

A. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto:Tanjug/AP

Genaro Garsija Luna, bivši generalni sekretar za bezbednost u Meksiku osuđen je na 38 godina robije na sudu u Bruklinu.

On je ujedno najviši meksički zvaničnik koji je do sada osuđen zbog saradnje sa narko-kartelima pred sudovima u SAD, prenosi "latimes".

Luna nije ni približno toliko ozloglašen kao Hoakin Guzman, poznatiji kao "El Čapo", bivši vođa kartela Sinaloa koji trenutno služi doživotnu kaznu zatvora. Nema nadimak niti je "Netflix" snimio seriju o njemu.

Ali prema saveznim tužiocima, Garsija Luna, bivši meksički sekretar za javnu bezbednost, omogućio je "El Čapu" i drugim kartelima da nesmetano posluju. Ovaj 56-godišnjak bio je svojevremeno je bio meksički pandan Edgaru Huveru, koji je skoro čitavu deceniju bio glavni federalac u SAD.

Bio je zvaničnik na nivou vlade, zadužen za borbu protiv narko-kartela, i blizak partner Američke agencije za borbu protiv narkotika (DEA), koja mu je više puta dodelila nagrade za borbu protiv kriminala.

Međutim, dok je dobijao priznanja DEA, istovremeno je, prema svedočenjima sa suđenja, dostavljao poverljive informacije kartelu Sinaloa. Kartel ga je za te usluge plaćao milionima dolara kako bi obezbedio zaštitu od operacija bezbednosnih službi.

Proglašen je krivim za zaveru radi krijumčarenja kokaina i za davanje lažnih izjava američkim imigracionim vlastima.

"Iako je položio zakletvu da će štititi narod Meksika od zavisnosti i nasilja koje donose karteli, on je, u stvari, bio dvostruki agent koji je tajno delovao u interesu kartela,” naveli su tužioci iz Istočnog okruga Njujorka.

Izričući presudu, savezni sudija Brajan Kogan nazvao je priznanja koja je Garsija Luna dobio "dimnom zavesom koja mu je omogućila da radi nezakonite stvari".

"Gospodine, vi ste krivi za ova dela. Ne možete da se pozivate na te nagrade... To vas ne opravdava, to ne pomaže. Imate istu vrstu brutalnosti kao i El Čapo, samo se ona manifestuje na drugačiji način", rekao je Kogamm, koji je takođe vodio slučaj protiv šefa kartela sinaloa.

Na izricanju presude, tužilac Sarita Komatiredi izjavila je:

"Na mnogo načina, optuženi nije isti kao El Čapo on je gori. On je omogućio El Čapu da postoji".

Američko Ministarstvo pravde pohvalilo je presudu, a slučaj je pažljivo praćen u Meksiku.

Šefica DEA, En Milgram, prošle godine je rekla da presuda Garsiji Luni "treba da pošalje jasnu poruku svim političkim liderima širom sveta".

Garsija Luna služio je kao ministar od 2006. do 2012. godine za vreme bivšeg predsednika Meksika Felipe Kalderona, koji je pokrenuo krvavu vojnu kampanju protiv kartela.

Ta kampanja dovela je do rascepa među kriminalnim grupama, ali je organizacija "El Čapa" ostala sumnjivo netaknuta. Kalderon je više puta negirao bilo kakva saznanja o korupciji u njegovoj administraciji, a tokom suđenja Garsiji Luni nije se pojavilo nijedno dokazano svedočenje koje bi teretilo bivšeg predsednika.

Spekuliše se da američki istražioci grade slučaj protiv bivših visokih meksičkih zvaničnika. Osim Kalderona na meti bi mogao da se nađe i Enrike Pena Nijeto, njegov naslednik. Na suđenju "El Čapu" jedan od svedoka je izjavio da je Nijeto od kardela Sinaloa dobio mito u iznosu od sto miliona dolara. Nijeto je demantovao ove navode nazivajući ih "apsurdnim lažima"

Takođe se spakuliše i da je kartel Sinaloa 2006. finansijski pomogao kampanju Andresa Manuela Lopeza Obradora, koji je napustio kancelariju predsednika ranije ovog meseca.

(Telegraf.rs)