Karikaturista osuđen na 23 godine robije u Saudijskoj Arabiji: Zbog satiričnih crteža lidera

A. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Tanjug/AP

Saudijski karikaturista osuđen je na više od dve decenije zatvora zbog političkih karikatura, koje su navodno uvredile rukovodstvo ove kraljevine, saopštili su njegova sestra i jedna organizacija za ljudska prava.

Slučaj Mohameda al Haze (48) dodatno je pojačao zabrinutost u vezi sa slobodom izražavanja pod princom prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, dok Saudijska Arabija, najveći svetski izvoznik nafte, nastoji da se otvori prema turistima i investitorima posle višegodišnje izolacije.

Otac petoro dece uhapšen je u februaru 2018. u Saudijskoj Arabiji tokom "nasilne racije" u kojoj su bezbednosne snage upale u njegov dom i demolirale njegov atelje, saopštila je londonska organizacija za ljudska prava "Sanad", preneo je "Dailymail".

Prema sudskom dokumentu u koji je imala uvid agencija AFP, optužbe protiv Haze odnose se na "uvredljive karikature" koje je izradio za katarski list "Lusail", kao i na objave na društvenim mrežama koje su navodno bile "neprijateljski nastrojene" prema Saudijskoj Arabiji i naklonjene Kataru.

Njegovo hapšenje dogodilo se manje od godinu dana nakon što je Saudijska Arabija, zajedno sa nekoliko saveznika, prekinula diplomatske odnose s Katarom, tvrdeći da Doha podržava ekstremiste i održava prebliske veze s Iranom, što je Katar demantovao.

Ove dve zemlje obnovile su odnose u januaru 2021. godine. Specijalni krivični sud Saudijske Arabije, osnovan 2008. za slučajeve povezane s terorizmom, prvobitno je osudio Hazu na šest godina zatvora.

Međutim, ove godine, kada je Haza trebalo da bude pušten na slobodu, slučaj je ponovo otvoren i kazna mu je povećana na 23 godine, potvrdila je njegova sestra Asrar al Haza, za AFP putem telefona iz Sjedinjenih Američkih Država.

"Bio je na korak do slobode. Skoro je izašao iz zatvora. A onda je, niotkuda, slučaj ponovo otvoren i kazna je produžena na 23 godine", rekla je ona.

Saudijske vlasti nisu odmah odgovorile na zahtev za komentar o ovom slučaju.

Haza za list "Lusail" uglavnom radio pre bojkota iz 2017. godine i većina njegovih karikatura bila posvećena unutrašnjim pitanjima Katara. Tužilaštvo nije dostavilo dokaze o karikaturama koje bi bile uvredljive za Saudijsku Arabiju, niti o objavama na društvenim mrežama koje bi podržale Katar tokom bojkota.

Pod vođstvom prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, Saudijska Arabija je suočena s kritikama aktivista zbog oštre represije zbog čak i najblažih oblika kritičkog izražavanja na internetu.

U protekle dve godine saudijski sudovi su "osudili i izrekli duge zatvorske kazne desetinama pojedinaca zbog izražavanja mišljenja na društvenim mrežama", navode organizacije za ljudska prava "Amnesty International" i "ALQST".

Presuda Hazi izrečena je samo nekoliko dana nakon što Saudijskoj Arabiji nije dodeljeno mesto u Savetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

Saudijska vlada nastavlja da pokušava da prikaže zemlju kao reformisanu, ističući napredak u oblasti rodne ravnopravnosti i ljudskih prava.

Režim je izrekao dugotrajne zatvorske kazne i brojnim ženama, često nakon tajnih suđenja, nakon što su uhvaćene kako koriste društvene mreže za zagovaranje većih prava i sloboda za žene.

Jedna od njih, Manahel al Otaibi (30), osuđena je na 11 godina zatvora zbog "terorističkih dela". Ova saudijska instruktorka fitnesa objavljivala poruke o osnaživanju žena na internetu.

Ranije ovog meseca, Manahel je javila porodici da ju je neko ubo oštrim perom u lice, zbog čega je morala da ide na ušivanje. Međutim, kada je porodica pokušala da prijavi napad Saudijskoj komisiji za ljudska prava, navodno su bili ignorisani.

Ipak, Saudijska Arabija je u martu izabrana za predsedavajuću komisije UN koja je zadužena za unapređenje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena.

Na zgražavanje organizacija za ljudska prava širom sveta, saudijski predstavnik pri UN, Abdulaziz Alvasil, izabran je za predsednika Komisije za status žena bez protivkandidata na godišnjem sastanku grupe u Njujorku.

(Telegraf.rs)