Preti li svetu novi rat: Dronovi, pretnje i eksplozije, šta se to događa u Severnoj Koreji?

I. N.
Vreme čitanja: oko 5 min.
Foto: Tanjug/AP

Severna Koreja optužila je Južnu Koreju da je pustila dronove na njenu prestonicu i tako su dodatno zaoštrili tenzije koje tinjaju mesecima.

Iz dronova su navodno bacani propagandni leci iznad Pjongjanga, što je Severna Koreja ocenila kao provokaciju koja bi "mogla da dovede do oružanog sukoba, čak i rata"!

Nakon što je izneo ove optužbe na račun Južne Koreje u petak, Pjongjang je rekao da je naredio graničnim trupama da budu spremne da otvore vatru. Južna Koreja je zauzvrat rekla da je spremna da odgovori i upozorila da će to, ako bezbednost njenih građana bude ugrožena, signalizirati "kraj severnokorejskog režima", prenosi BBC.

Potom je u utorak Severna Koreja digla u vazduh delove dva puta koja je spajaju sa Južnom Korejom. Sledećeg dana su saopštili da se 1,4 miliona mladih u Severnoj Koreji prijavilo da će da pristupi ili da će se vratiti u vojsku.

Ove "varnice" su poslednje u nizu "peckanja" dve Koreje, koje su zabeležile najveći porst tenzija poslednjih godina, a otkako je lider Severne Koreje Kim Džong Un u janaru rekao da je Južna Koreja neprijatelj broj jedan njegovom režimu.

Foto: Tanjug/AP

Šta se događa?

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje je 11. oktobra optužilo Južnu Koreju da su dve nedelje tokom noći slali dronove na Pjongjang. Tvrde da su bacani leci u kojima su "ispisane zapaljive glasine i smeće".

Uticajna sestra severnokorejskog lidera, Kim Jo Džong, upozorila je Seul na stravične posledice ako se uoči još neki dron. Kasnije je rekla da postoji "jasan dokaz da vojni gangsteri sa juga stoje iza provokacija".

Severna Koreja objavila je mutne fotografije za koje tvrde da prikazuju dronove koji lete njihovim nebom, kao i fotografije navodnih letaka. Međutim, ne postoji način da se nezavisno potvrde tvrdnje Pjongjanga.

Južna Koreja je prvo negirala da je slala dronove na sever. Međutim, kabinet šefova je kasnije naveo da ne mogu ni da potvrde ni da demantuju tvrdnje Pjongjanga.

Spekuliše se da su dronovima upravljali aktivisti, koji su takođe u Severnu Koreju puštali balone.

Park Sang-hak, lider Koalicije pokreta za slobodnu Severnu Koreju, demantovao je tvrdnje Severne Koreje o upadu dronova.

Kim naredio da se dva puta dignu u vazduh Foto: Tanjug/AP

"Nismo slali dronove u Severnu Koreju“, rekao je Sang-hak.

Kim se u ponedeljak sastao sa načelnikom generalštaba, vojnim čelnicima, ministrima državne bezbednosti i odbrane i najvišim zvaničnicima, saopštila je severna zvanična novinska agencija KCNA.

Tada je Kim odredio "pravac neposredne vojne akcije" i zadužio zvaničnike za "delo ratnog odvraćanja i ostvarivanje prava na samoodbranu“.

Službenik Združenog generalštaba Južne Koreje za odnose s javnošću, Li Sung-džun, rekao je da bi Sever mogao da organizuje "provokacije manjih razmera" kao što su male eksplozije na putevima koji povezuju Koreje.

Tada je došlo do dizanja u vazduh delova dva puta koja povezuju dve zemlje.

Iako su oba puta odavno zatvorena, njihovo uništavanje šalje poruku da Kim ne želi da pregovara sa Jugom, smatraju analitičari.

Nakon eksplozija, južnokorejska vojska je saopštila da je upotrebila oružje sa svoje strane granice kao demonstraciju sile i da je pojačala nadzor nad severom.

Nekoliko sati kasnije, vlada provincije Gjeongi, koja okružuje Seul, odredio je 11 međukorejskih pograničnih područja kao "opasne zone" u pokušaju da spreče ljude da šalju propagandne letke protiv severa preko granice.

"Provincija Gjeongg je utvrdila da je čin razbacivanja letaka prema Severnoj Koreji izuzetno opasan čin koji bi mogao da izazove vojni sukob", rekao je Kim Sung-Jong, viceguverner provincije za medije.

"Bacanje takvih letaka mogao bi da ugrozi živote i bezbednost naših stanovnika", rekao je Kim dodajući da se odnosi dve Koreje rapidno pogoršavaju.

Šta ovo znači?

Analitičari kažu da incidenti sa dronovima pokazuju da Severna Koreja prikuplja međunarodnu podršku time što predstavlja da zemlja trpi sve veće pretnje.

Koristeći termine poput "odvojene države" pričajući o jugu i reči kao što su "sunarodnici" i "ujedinjenje", deo je ove strategije, rekao je profesor Kang Dong-van, koji predaje političke nauke i diplomatiju na Univerzitetu Dong-a u Busan.

"Režim Severne Koreje počiva na politici straha i treba mu spoljni neprijatelj. Kad god dođe do porasta tenzija, Severna Koreja ističe spoljne pretnje kako bi pojačala lojalnost režimu", kaže Dong-van.

Analitičari kažu da taktika "oko za oko, zub za zub" pokazuje da dve Koreje "pilićare" i da nijedna želi da "krene prva".

"Nijedna strana nije spremna da učini ustupke u ovom trenutku“, rekao je profesor Kim Dong-jup sa Univerziteta za severnokorejske studije u Seulu.

"Pošto postoji međusobno nepoverenje, Seul treba strateški da razmotri kako da upravlja krizom“, dodao je profesor Kim.

Hoće li biti rata?

Ipak, analitičari smatraju da do rata još neće doći.

"Sumnjam da će sve eskalirati do rata. Severna Koreja iskorišćava vojnu konfrontaciju da ojača unutrašnju koheziju", rekao je Kang.

"Dovodim u pitanje sposobnost Severne Koreje da započne rat punih razmera. Režim je svestan teških posledica koje bi takav sukob doneo“, rekao je profesor Kim.

Foto: Tanjug/AP

Profesor Nam Sung-vuk, koji predaje na Univerzitetu u Seulu kaže da nedavno optuživanje oko dronova će verovatno ostati na nivou verbalnog sukoba.

"I Seul i Pjongjang znaju da ne mogu da podnesu cenu sveopšteg rata. Mogućnost upotrebe nuklearnog oružja je veoma niska", smatra Nam.

I šta sad?

Dve Koreje su tehnički još u ratu jer nisu potpisale mirovni sporazum kada se Korejski rat završio 1953. godine.

Ponovno ujedinjenje sa Jugom je uvek bilo ključni, iako sve nerealniji, deo ideologije Severa od nastanka države - sve dok Kim nije odustao od ponovnog ujedinjenja sa Jugom u januaru.

Kim je pod Vladimirom Putinom približio Severnu Koreju Rusiji, stavljajući ga u sukob sa SAD i Zapadom, koji su ključni saveznici Južne Koreje.

Značajne su i dugogodišnje veze Severne Koreje sa Kinom, verovatno njenim najvažnijim saveznikom. Posle incidenta sa dronom, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova pozvao je u utorak sve strane da "izbegnu dalju eskalaciju sukoba” na poluostrvu.

Inače, tenzije na Korejskom poluostrvu rastu kako američka predsednička kampanja ulazi u sam finiš.

(Telegraf.rs)