Leh Valensa: Pobeda Donalda Trampa na izborima u Americi bila bi nesreća za čitav svet

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto:Tanjug/AP

Čuveni poljski sindikalista i političar Leh Valensa izjavio je da bi pobeda Donalda Trampa na predstojećim izborima u Sjedinjenim Državama, predstavljala nesreću za čitav svet.

Valensa, koji je bio prvi predsednik Poljske posle pada komunističke vlasti i koji je dobio Nobelovu nagradu za mir 1983. godine, naveo je da ne želi da se meša u unutrašnje stvari drugih država, preneo je "abc news".

On se oglasio kratkom porukom na svom profilu na Fejsbuku, navodeći da su američki izbori "previše važni za čitav svet da bi on zadržao svoje mišljenje za sebe".

"Duboko verujem da će Amerikanci glasati odgovorno. Po mom mišljenju, potpuno sam uveren da bi Trampova pobeda BILA NESREĆA ZA SAD I SVET,“ napisao je on, koristeći velika slova.

Nije dodatno objasnio svoje razmišljanje.

Vałęsa, koji ima 81 godinu, igrao je istorijsku ulogu kao vođa Solidarnosti, sindikata koji se zalagao za radnička prava i veće slobode tokom 1980-ih, kada je Poljska još bila pod komunističkom vlašću podržanom od strane Sovjeta.

Dobio je Nobelovu nagradu za mir 1983. godine za svoju odbranu radničkih prava i univerzalnih sloboda u širem smislu. Solidarnost je na kraju odigrala ključnu ulogu u mirnom padu komunizma. Vałęsa je služio jedan mandat kao predsednik Poljske od 1990. do 1995.

(Telegraf.rs)